hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Sud ne usporava prodaju Slobodne

24.02.2005.

Upravni sud je donio kompromisno rješenje kojim se Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja nalaže preispitivanje odluke o tome da Nakladnik d.o.o. ne može biti stranka u postupku o ocjeni koncentracije vlasništva u medijima moguæom kupnjom Slobodne Dalmacije od strane Europapress holdinga. To znaèi da Upravni sud nije Agenciji naložio da promijeni odluku, veæ da je preispita. Ako Agencija u ponovnom razmatranju ne prihvati zahtjev Nakladnika d.o.o. da bude stranka u postupku, što bi joj omoguæilo uvid u sve materijale, tada æemo se ponovno žalbom obratiti Upravnom sudu, rekao nam je u srijedu Ivan Polan, odvjetnik tjednika Nacional.
Prema njegovim rijeèima, ta odluka Upravnog suda ne blokira niti usporava proces privatizacije Slobodne Dalmacije, ali investitora upozorava da postoje još neke neriješene pravne okolnosti.
— Mi æemo još jednom Agenciju pokušati uvjeriti da Nakladnik d.o.o. kao konkurentska kuæa ima pravo biti stranka u postupku ocjenjivanja koncentracije medija i mislim da na to imamo pravo. Upravni sud je odbio našu drugu tužbu kojom tražimo da se uvjetna odluka Agencije o prodaji Slobodne Dalmacije EPH-u proglasi nezakonitom, a to je obrazložio èinjenicom da takvu tužbu možemo podignuti tek ako postanemo stranka u postupku. Nadam se da æemo uspjeti u tome, jer smo uvjereni kako se radi o nezakonitoj odluci Agencije. Zaštitu zakonitosti æemo potražiti i na Vrhovnom sudu — rekao nam je Polan.
Ova izjava Hrvoja Polana dobrim dijelom odstupa od intonacije teksta iz najnovijeg Nacionala, u kojem se u naslovu decidirano tvrdi da je "Sud naredio obnovu postupka oko kupnje Slobodne Dalmacije".
Olgica Spevec, predsjednica Vijeæa Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, kazala nam je kako ne može službeno komentirati odluku Upravnog suda, meðu ostalim i zbog toga što Agencija još nije dobila nikakvu odluku Upravnog suda.
— Ipak, naši pravnici su mi, iz onoga što su vidjeli u Nacionalu, kazali kako je iz èlanka nejasan sadržaj odluke, te da nisu sigurni je li u èlanku iznesena pravilna interpretacija sudske odluke — rekla nam je Olgica Spevec.

Frenki LAUŠIÆ

Povratak

AKTUALNO