hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Zbog novca u pitanju tradicija duga 37 godina

03.03.2005.

Emisija na èeškom jeziku u programu Radija Daruvara stara je jednako kao i taj lokalni medij - 37 godina - i ta tradicija ponos je i radija i èeške manjine. No, dok je do Domovinskog rata polusatnu dnevnu emisiju financirao tadašnji Radio-Zagreb, posljednjih petnaest godina pribavljanje novca za manjinski program stalni je problem, koji s vremena na vrijeme poprimi razmjere pravog sluèaja. Hrvatski radio zakonsku obvezu informiranja na jezicima manjina ispunjava u svom programu i ne želi financirati lokalne medije, a Savjet za nacionalne manjine obvezan je pratiti samo tiskane medije.

Ipak, prošle je godine HRT proizvodnju desetominutne èeške emisije za meðunarodni program Glas Hrvatske - koji je emitiran u satelitskom programu za hrvatsku dijasporu i meðunarodnu javnost - povjerio Radiju Daruvaru i za to platio 108.000 kuna, a i Savjet za nacionalne manjine sa 120 je tisuæa kuna pomogao èešku emisiju, što je dostajalo za funkcioniranje redakcije manjinske emisije. Meðutim, pozivajuæi se na umanjena sredstva, Hrvatski je radio iz programa Glas Hrvatske uklonio emisije na manjinskim jezicima, koje se od Nove godine ne emitiraju, a Savjet je za sve lokalne i regionalne medije izdvojio samo 300.000 kuna, koje æe podijeliti natjeèajem, što je tek u pripremi. Tako je financiranje daruvarske èeške emisije opet palo na teret Radio Daruvara i lokalne zajednice.

Desetominutna meðunarodna emisija ostavljena je u programu sve do juèer, u nadi da æe se naæi rješenje za njezin opstanak, a onda je Skupština radija odluèila da se ona ukine, a i lokalna emisija od pola sata upitna je. - Kao i prije, pomoæ u nalaženju novca za manjinski program oèekujemo od Saveza Èeha, Vlade RH, Savjeta za manjine i saborske zastupnice za èešku i slovaèku manjinu, a ne naðe li se rješenje do sredine ožujka, Radio Daruvar, zakljuèila je Skupština, emisiju više neæe moæi emitirati - rekla nam je direktorica Radija Daruvara Zdenka Zvonarek.

Povratak

AKTUALNO