hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Uvredljivi napadi na Predsjednika Republike

02.04.2005.

Ured predsjednika Republike žestoko je kritizirao novinarku HTV-a Hloverku Novak-Srziæ zbog emisije Otvoreno o položaju hrvatskog naroda u BiH, emitirane u èetvrtak naveèer. "Ova emisija možda bi mogla imati svoje mjesto na jednoj stranaèkoj televiziji i to u vrijeme prljavo voðene predizborne kampanje. Njezino uvrštavanje u program javne televizije krajnje je neprimjereno, da ne kažemo nedopustivo", stoji u priopæenju Ureda predsjednika koje je potpisala Danijela Barišiæ.
"Polazeæi od namjerno pogrešno iskonstruirane premise da je smjena hrvatskog predstavnika u Pedsjedništvu BiH udarac hrvatskom narodu u toj državi, kao i od neutemeljene tvrdnje da Republika Hrvatska, a osobito njezin predsjednik, ne iskazuju brigu za Hrvate u BiH, emisija se pretvorila u grubi i uvredljivi napad na politiku normalnih odnosa s BiH i odustajanja od svakog posezanja za teritorijem nama susjedne suverene države, a osobito na kljuènog protagonista takve politike, predsjednika Stjepana Mesiæa", stoji u priopæenju s Pantovèaka. U emisiji su sudjelovali Zdravko Tomac i Andrija Hebrang u zagrebaèkom studiju, Josip Joviæ u splitskom, te tri èelnika HDZ-a BiH u Mostaru.
Mesiæev ured istièe kako se emisija Otvoreno savršeno uklopila u dugoroènu politiku onih koji žele hrvatski put u buduænost graditi na lažima o prošlosti. "U tom kontekstu izravno se vrijeðao Predsjednik Republike koji je - uz nedopustivo blagi otklon voditeljice - dobio epitet veleizdajnika", piše Danijela Barišiæ, zakljuèivši kako, uz svo poštovanje slobode mišljenja i medija, to ne znaèi i "slobodu iznošenja laži", niti svrstavanje javnih medija na stranu bilo koje politièke opcije na štetu objektivnosti i istine.

T. KLAUŠKI

Povratak

AKTUALNO