hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Bivši direktor oštetio Vjesnik za 5.000.000 kn

05.04.2005.

Protiv bivšeg predsjednika Uprave Vjesnika Ivana Božiæeviæa (54) podnijeta je nova kaznena prijava zbog zlouporabe položaja i ovlasti na štetu Vjesnika, èime je taj izdavaè ošteæen za nešto više od pet milijuna kuna.
    Naime, kako je PU zagrebaèka kriminalistièkom obradom ustanovila, Božiæeviæ je zlouporabio svoj položaj kako bi jednoj osobi i trima poduzeæima pribavio protupravnu korist od 5.036.363 kuna. Ukupno 3 milijuna i 900 tisuæa kuna dao je trgovaèkom društvu koje se bavi informatikom, sklopivši s njima ugovor o isporuci i instalaciji raèunarske opreme. To ne bi bilo kazneno djelo da u trenutku natjeèaja tijekom 1998. godine to poduzeæe uopæe nije bilo registrirano kao poslovni subjekt.
    Ostali novac otišao je »u vjetar« pozajmicama koje je Božiæeviæ davao dvama poduzeæima i B. P., njegovom osobnom prijatelju, Taj novac nikad nije vraæen, te je Vjesnik ošteæen za više od milijun kuna na taj naèin. Policija je protiv osumnjièenog podnije posebno izvješæe Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kao nadopunu kaznenoj prijavi još iz lipnja 2004. godine. Tada je, naime, Božiæeviæ prijavljen zbog zlouporabe položaja i ovlasti, te sklapanja štetnog ugovora na štetu Vjesnika.

Povratak

AKTUALNO