hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Izborna promidžba od 24. travnja

08.04.2005.

Redoviti lokalni izbori održat æe se 15. svibnja, treæe nedjelje u mjesecu, sukladno zakonskoj odredbi. Izborni rokovi poèinju od nedjelje 10. travnja, a izborna promidžba poèinje 24. travnja.
Uz odluku o raspisivanju izbora donesena je i odluka o visini naknade troškova izborne promidžbe: za svakog izabranog vijeænika u opæinskom vijeæu naknada iznosi 3000 kuna, za gradsko vijeæe 4000 kuna i za županijsku skupštinu 5000. Taj æe se novac isplatiti iz proraèuna lokalnih jedinica na kojima je ostvaren izborni rezultat.
Iduæega tjedna Ministarstvo gospodarstva raspisat æe javni natjeèaj za dodjelu poticaja za malo i srednje poduzetništvo — najavio je ministar Branko Vukeliæ. Ove godine za tu je namjenu osigurano 183 milijuna kuna što je 80 milijuna kuna više nego prošle godine.
Nastavlja se i povoljno kreditiranje poduzetništva. Ministarstvo æe subvencionirati kamate poduzetnièkih kredita tako da æe kamata za korisnike iznositi od 2 posto za ciljane grupe (žene, branitelji, mladi, invalidi) do 4 posto.
Raspisivanje javnog natjeèaja najavio je i ministar Božidar Kalmeta za subvencioniranje izgradnje 10 brodova privatnih brodara. Uz sufinanciranje izgradnje ribarske flote i putnièkih brodova te subvencija hrvatskim brodogradilištima, u sustav državnih poticaja ulaze i privatni brodari sa svojim uglavnom drvenim brodovima u putnièkom i turistièkom prometu.

Olga RAMLJAK
   

Urednici s premijerom

Predsjednik Vlade Ivo Sanader ovih dana poziva glavne urednike hrvatskih medija u Banske dvore, a na radnim se ruèkovima razgovara iskljuèivo o približavanju Hrvatske EU-u i ulozi medija u tome. Nakon što je obavio razgovore s HTV—om i predstavnicima medija unutar EPH, premijer Sanader juèer je razgovarao s glavnim urednicima više medija.
U Banskim dvorima bili su: Dražen Gudiæ — Slobodna Dalmacija, Ružica Ciglar — Veèernji list, Andrea Latinoviæ — Vjesnik, Denis Romac — Novi list, i Bojan Divjak — Glas Slavonije.

Razriješeni državni tajnici

Vlada je na zatvorenoj sjednici razriješila dvojicu državnih tajnika: Josipa Bartolèiæa, državnog tajnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, te Edmonda Miletiæa, tajnika Središnjeg državnog ureda za upravu na njegov osobni zahtjev. Bartolèiæeva smjena je najavljena na otvorenoj Vladinoj sjednici, i to stoga što je bio umiješan u akciju blokade ceste seljaka u sjevernom dijelu Hrvatske.
Premijer Sanader istaknuo je da su prosvjedi dopušteni ali da Vlada ne može tolerirati blokade kojima se ometa tijek života u Hrvatskoj jer za rješavanje problema postoji regularni put, te je nedopustivo da državni dužnosnici budu umiješani u stvaranje takva nereda.

Do popisa preko SMS-a

Prvi èovjek Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palariæ graðanima je poruèio da na web stranici Ureda (www.uprava.hr), a i preko SMS poruka, mogu provjeriti jesu li upisani u popise biraèa. Pripadnike nacionalnih manjina pozvao je da provjere je li u popisima pravilno navedena njihova pripadnost, koju, podsjetio je, u svakom trenutku mogu ispraviti i promijeniti.

Za obnovu škola 804 milijuna kuna

Hrvatska æe s Razvojnom bankom Vijeæa Europe CEB sklopiti sporazum o zajmu za obnovu i izgradnju školskih objekata. Taj je projekt vrijedan 804 milijuna kuna, od èega bi CEB financirao 50 posto, a preostali novac bi se osigurao u državnom proraèunu. Rijeè je o povoljnom zajmu na 15 godina, s pet godina poèeka, uz 3,7 posto kamata. Taj æe se novac utrošiti za izgradnju i obnovu 143 osnovne i srednje škole u 18 županija. Rijeè je o školama koje su izravno pogoðene ratnim štetama, koje imaju znatno poveæanje broja uèenika, prognanika i izbjeglica ili se u te škole nije ulagalo zadnjih 15—ak godina.

Povratak

AKTUALNO