hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Hrvatski biskup traži ispriku od CNN-a

14.04.2005.

Govoreæi o Papinim kanonizacijama za vrijeme pokopa Ivana Pavla II. u Vatikanu CNN-ova izvjestiteljica Christiane Amanpour napomenula je da su neki od njih "vrlo kontraverzni". Pritom je dodala da je "podigao Hrvata na razinu svetosti iz vremena kad su hrvatski fašisti skoro bili saveznici s Katolièkom crkvom i imali te užasne pogrome protiv Srba tijekom Drugoga svjetskog rata".

Nakon toga CNN-ov izvjestitelj John Allen potvrdio je njezine rijeèi te zakljuèio kako je "kardinal Stepinac za mnoge ljude bio neprihvatljivo blizak ustašama, paravojnoj grupaciji u Hrvatskoj, u savezništvu s nacistima". Biskup Košiæ istièe kako je istina potpuno drukèija od one kakvom su je prikazali CNN-ovi reporteri. "Kardinal Stepinac bio je cijelo vrijeme u sukobu s režimima, i ustaškim i komunistièkim.

Kada bi Vaši reporteri posegnuli za izvorima, za Stepinèevim pismima, propovijedima i poslanicama iz ratnoga razdoblja, pronašli bi primjerice, da je on 25. listopada 1942. javno u zagrebaèkoj katedrali rekao: 'Svaki narod i svaka rasa ima pravo na život dostojan èovjeka? Zato je Katolièka crkva uvijek osuðivala, a i danas osuðuje, svaku nepravdu i nasilje koje se poèinja u ime klasnih, rasnih ili narodnosnih teorija? Nitko nema prava da na svoju ruku ubija ili koji mu drago naèin ošteæuje pripadnike druge rase ili narodnosti'", podsjeæa biskup.

Po njegovim rijeèima papa Ivan Pavao II., koji je i sam iskusio težinu kako nacistièkog tako i komunistièkog terora, dobro je poznavao metodologiju totalitarnih režima koji su žrtve proglašavali zloèincima i upravo je to razlog što je Papa žrtvi, kardinalu Aloziju Stepincu, vratio dostojanstvo proglasivši ga 1998. blaženim. "No, oèito je da stil komunistièke propagande koja je vlastiti teror proglašavala 'humanizmom', a koja je svoju žrtvu proglasila krvnikom još uvijek živi te i dalje žrtvi ne priznaje taj status.

Buduæi da je CNN medij koji je sinonim slobodnog, demokratskog svijeta, bilo bi poželjno da ova ugledna kuæa radi vlastite vjerodostojnosti provjerava izvore za svoje tvrdnje, kako bi se u buduænosti izbjegle upravo ovakve zamjene teza", istièe pomoæni biskup zagrebaèki, U prosvjednom pismu, biskup dodaje kako bi bio zahvalan da potvrdi Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da se CNN za grube neistine isprièao svojim gledateljima.

"Smatramo da je to važno stoga da se to više ne ponavlja, ne samo u sluèaju kardinala Stepinca, nego ni za bilo koju žrtvu bilo koje totalitarne ideologije koja ima pravo na istinu", napominje msgr. Košiæ. Prosvjedno pismo istodobno je dostavio i Susani Grant, izvršnoj potpredsjednici CNN News Servicesa, Davidu Payneu, izvršnom potpredsjedniku CNN New Servicesa i generalnom manageru CNN Mitchu Gelmanu, višem potpredsjedniku i izvršnom producentu CNN.com.

Povratak

AKTUALNO