hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Grafièari protiv spajanja Vjesnika i Narodnih novina

15.04.2005.

Ako doðe do najavljenog spajanja Vjesnika i Narodnih novina, èlanovi Sindikata grafièke i nakladnièke djelatnosti Hrvatske spremni su na sve vrste prosvjeda, pa èak i na štrajk.
— To je politièka odluka Vlade donesena bez ekonomske podloge — ustvrdio je Stjepan Kolariæ, predsjednik sindikata, na konferenciji za novinare u èetvrtak, a Gordana Šešelj, predsjednica podružnice grafièara u Narodnim novinama, dodala kako pripajanje ne pomaže Vjesniku, a jako šteti Narodnim novinama. — Umjesto jednoga gubitaša i jedne uspješne firme, najavljenom integracijom dobit æemo dva gubitaša — kazala je Šešelj.
Spajanje Vjesnika i Narodnih novina potvrdio je ovih dana i glasnogovornik Vlade Ratko Maèek, a o tome je bilo govora i u sijeènju ove godine na sastanku sindikata i uprava obaju trgovaèkih društava u Ministarstvu gospodarstva. Prijedlog o spajanju iznio je tada predsjednik Uprave Vjesnika Franjo Maletiæ.
Narodne novine ostvaruju godišnju dobit od 30-40 milijuna kuna, dok je Vjesnik zajedno s Hrvatskom tiskarom prošle godine ostvario gubitak od 11 milijuna kuna, uz pet i pol milijuna kuna državne subvencije, bez obzira što je Hrvatska tiskara prošlu godinu završila sa 14 milijuna kuna dobiti. Pritom je prosjek plaæa u tiskari 4780 kuna, a u dnevnom listu 6800 kuna.
— Spajanjem s Narodnim novinama za dvije ili tri godine Vjesnik bi u propast povukao i Narodne novine — kazao je Kolariæ, naglašavajuæi kako je svjestan da æe Hrvatska tiskara u sklopu Vjesnika vjerojatno izgubiti velik dio posla nakon što Europapress holding realizira kupnju Slobodne Dalmacije i velik dio svojih kapaciteta prebaci u Split. Svejedno, on se zalaže za privatizaciju Vjesnika, ali prije toga za odvajanje tiskare od dnevnog lista.
— Svjesni smo da Vlada želi zadržati dnevni list, ali na tržištu prolazi ono što tržište prihvaæa. Mi nismo za njegovo gašenje, nego za rješavanje njegova statusa — kazao je Kolariæ, upozorivši kako kumulirani gubitak Vjesnika trenutaèno iznosi 52 posto njegova temeljnog kapitala, koji je sada smanjen s 268 na samo 106 milijuna kuna. Zajedno s temeljnim kapitalom Narodnih novina vrijednost spojenih poduzeæa iznosio bi 300 milijuna kuna, koliko je lani vrijedio samo Vjesnik, što bi znaèilo — upozoravaju sindikati — da bi buduæim kupcima bilo omoguæeno da kupe dva poduzeæa po cijeni jednoga.
Zbog svega toga, sindikati poruèuju Vladi RH da æe se boriti svim zakonskim sredstvima protiv spajanja dvaju poduzeæa, kako bi se zaštitila profitabilna tvrtka i zaštitilo ukupno 1400 radnih mjesta, a takoðer da se prije donošenja strateški važnih odluka provedu prethodne konzultacije s predstavnicima sindikata i radnika.

T. KLAUŠKI

Povratak

AKTUALNO