hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Sindikat Narodnih novina prijeti štrajkom

15.04.2005.

Sindikat grafièke i nakladnièke djelatnosti Hrvatske zatražio je u èetvrtak od Vlade da odustane od najave spajanja trgovaèkih društava u vlasništvu države - Vjesnika dd. i Narodnih novina d.d. kako bi se zaštitila ta profitabilna tvrtka i saèuvala radna mjesta.
»Rijeè je o politièkoj odluci, bez ekonomske analize opravdanosti, zbog koje se dovodi u pitanje 1400 radnika. Umjesto spajanja s Narodnim novinama i stvaranja još jednog gubitaša tražimo razdvajanje Hrvatske tiskare i dnevnog lista Vjesnik, a Vlada bi kao rješenje trebala pripremiti privatizaciju obaju društava«, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata grafièara Stjepan Kolariæ.
Narodne novine godišnje ostvaruju 30 do 40 milijuna kuna dobiti, što je rezultat pogodnosti monopola, koji je država osigurala toj tvrtci. Spajanje s gubitašem (Vjesnik d.d. lani je iskazao 11 milijuna kuna gubitka), smatra Kolariæ, dovelo do tehnološkog zaostajanja, viška zaposlenih i smanjivanja temeljnog kapitala.
»Dnevni list Vjesnik s godišnjim gubitkom od 30 milijuna kuna je uteg koji vuèe Hrvatsku tiskaru u ambis, a isto bi se moglo dogoditi i Narodnim novinama«, kaže Kolariæ. Dodaje kako Sindikat grafièara nije za gašenje lista Vjesnik, ali ga Vlada mora financijski riješiti - privatizirati ili dokapitalizirati i pustiti da se snalazi na tržištu.
Protiv spajanja s Vjesnikom d.d. izjasnili su se i zaposleni u Narodnim novinama, koji æe se, najavljuje predsjednica sindikalne podružnice Gordana Šešelj suprotstaviti toj odluci svim sredstvima, ukljuèujuæi i štrajk. »Odluka je protivna interesu obaju poduzeæa - ne pomaže Vjesniku, a šteti Narodnim novinama« rekla je Šešelj.
Predsjednik sindikata Hrvatske tiskare Andrija Žaja rekao je samo kako se ne može pozdraviti odluka bez elaborata o perspektivi poduzeæa na tržištu.
»U cijeloj prièi zabrinjava nedosljedna politika Vlade, koja je bez objašnjenja, èini se, reterirala od odluke o privatizaciji Vjesnika i sada samo prièa o spajanju«, rekao je Kolariæ te dodao da Sindikat grafièara poèetkom sljedeæeg tjedna oèekuje razgovor s potpredsjednikom Vlade Damirom Polanèecem.

Povratak

AKTUALNO