hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Zaèarani krug (ne)znanja

29.04.2005.

Nema izlaska iz zaèaranoga kruga (ne)znanja. Carla del Ponte zna gdje je Gotovina, ali neæe kazati, Sanader i Mesiæ ne znaju gdje je, ali su to uvijek spremni odluèno reæi. Prema Del Ponteovoj, Gotovina se ponaša nedopustivo nomadski, pa stalno luta od Hrvatske do BiH i natrag. Premda se Hrvatsku Vladu optužuje za stalno curenje informacija, nikako da procure informacije o tome gdje to Gotovina prelazi granicu. Umjesto toga cure informacije iz Haaga, za što su ovih dana podignute optužnice protiv novinara Ivice Marijaèiæa, Domagoja Margetiæa i Stjepana Šešelja. Novinarski je poziv otkrivanje tajna, ali tako da se pri tome ne viktimizira svjedoke kojima je zakonski odobrena anonimnost. Branitelji medijskih sloboda su u domaæim sudbenim sluèajevima u pravilu bili na strani novinara, hoæe li biti i u meðunarodnim?
Del Ponteova je dokazala i novinarima ono što stalno dokazuje Vladi da je ona nezaobilazni faktor ulaska Hrvatske u EU. Hrvatske vlade su uvjeravale da je mogu nadlobirati, a to se pokazalo kao poguban strateški potez. Buduæi da je Sanader nadmašio Raèana u svim elementima politike, vjerovalo se da æe i pitanje Gotovine puno brže skinuti s dnevnoga reda. Ali osim dobre volje, kako je odgovorio na veæ klišeizirano novinarsko pitanje BBC-ja što bi uradio da vidi Gotovinu, Sanader nema instrumentarija.
Od policijskih, sigurnosnih i obavještajnih kadrova koji su se u eri Tuðmana bavili iskljuèivo meðuklanovskim borbama, podmetanjem afera i davanjem transkripata svojim medijima nema nikakve praktiène koristi. Cijela se isljednièka struka srozala i u tome je glavni hrvatski problem. Carlino inzistiranje na tome da se naðe oèi u oèi s Antom apostrofira tu staru mupovsku boljku nedostatka sposobnih operativaca.
Sjeèa iskusnih kadrova je izvršena nekoliko puta, od toga da se lakše krene u rat (umorstvo Reihla-Kira) pa do toga da se nikada ne otkrije "peti ortak". "Izvor", odnosno profesionalac koji je imao rezultata u policiji tvrdi da je Gotovinu moguæe uhvatiti za nekoliko tjedana i da se on trenutaèno nalazi u Austriji. S obzirom na njegovu dosadašnju reputaciju, to mi se èini uvjerljivijim od pitijskih tvrdnja Del Ponteove da se Gotovina nalazi u Hrvatskoj ako se juèer nije zaputio u BiH. Ovo je dakako moj vrijednosni sud, a ne nepoštovanje suda.
Htio-ne htio, Gotovina ostaje najveæi saveznik vlasti. Ali srbijanskih! Srbija ubrzano šalje u Haag svoje osumnjièenike i vjerojatno æe tamo poslati Mladiæa i Karadžiæa prije nego Hrvatska Gotovinu. Neodlaskom u Haag Gotovina pomaže Srbiji da dobije na vremenu i da se stvore "objektivne" okolnosti da se Hrvatska i ostale "zapadnobalkanske" države prime u paketu bez obzira na deklarativne frazetine o tome da je svatko odreðivaè svojega tempa. Skepticizam stoga i može biti jedini osjeæaj sadašnjosti i buduænosti u Hrvatskoj. Gotovine nema, ali ni time nije sve gotovo.
Kao što je Gotovina postao metaforom za nesposobnost hrvatskog sigurnosnog sustava, uskoro æe se na dnevnom redu naæi sluèajevi koji æe provocirati kredibilnost hrvatskog pravosudnog sustava. Iako je dosada vješto izmicao haaškim mrežama, Tomislav Merèep je svjestan da se primièu dani kada æe biti pozvan na istinu pred hrvatsko haaško sudište. Meðutim, on æe po obièaju svoju nevinost htjeti podijeliti s drugima, vjerojatno s Branimirom Glavašem. Da se Glavaš dobro pripremio i za tu bitku svjedoèi njegova iznenadna dimna zavjesa u vidu "slavonizacije" vlastite politièke pozicije. On više nije brand HDZ-a nego države-regije. Ako ode na sud, Glavaš æe za sobom povuæi i Vladimira Šeksa. Da oni jedan o drugome imaju ne samo dobro mišljenje nego i još bolji dosje govori èinjenica da je Šeks primio Glavaševo izbacivanje iz stranke vozeæi se u Sanaderovu BMW-u, ali hodajuæi na prstima.
U kontekstu Raèanove politike netalasanja koja je mudrijaški uvijek zainteresiranija za ono što æe se dogaðati u iduæim svjetlosnima godinama nego sada i ovdje, opstojnost Vlade bit æe za Sanadera maèji kašalj. Meðutim, ako doðe do lanèane reakcije optuživanja na liniji Merèep-Glavaš-Šeks, zatrest æe HDZ ponovno do temelja. Buduæi da Šeks drži Sanadera za Luku Bebiæa, odlazak Šeksa stvorit æe nova "regionalna" raslojavanja. Sudeæi prema Sanaderovim kadrovima u vlasti, on nema viðenijih kadrova u bazi, što za njega ne može biti dobra vijest za ono što se sutra oèekuje.

Povratak

AKTUALNO