hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Haaške optužnice uruèene svima osim Margetiæu

03.05.2005.

Markici Rebiæu, bivšem šefu SIS-a, uruèena je optužnica, izjavio je Rebiæev branitelj Veljko Miljeviæ po izlasku iz zgrade zagrebaèkog Županijskog suda. Nakon Rebiæa optužnicu je od suca Ratka Šæekiæa preuzeo i Stjepan Šešelj, izdavaè lista "Hrvatsko slovo". Njegov je odvjetnik Željko Olujiæ izjavio da je Šešelj pred sucem rekao kako se ne osjeæa krivim. "Apsolutno je nemoguæe da je Stjepan Šešelj poèinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret jer se radi o odavanju službene tajne, a Šešelj to nije mogao uèiniti jer ne spada u krug ljudi koji su imali pristup službenoj tajni", izjavio je Olujiæ.
Novinaru Ivici Marijaèiæu, osnivaèu i glavnom uredniku zadarskog tjednika "Hrvatski list", na Županijskom sudu u Zadru službeno je uruèena optužnica Haaškog suda. Optužnicu je Marijaèiæu u prisutnosti njegova odvjetnika Marina Ivanoviæa, ujedno èlana odvjetnièkog tima generala Ante Gotovine, predao Ante Klišmaniæ, predsjednik Županijskog suda u Zadru.
"Stjepan"Dokument koji smo zaprimili i potpisali ne prati uhidbeni nalog kao ni zahtjev za izruèenjem", izjavio je zagrebaèki odvjetnik nakon službenog primitka optužnice koju sam Marijaèiæ nije htio komentirati.
Na upit postoji li moguænost da se sluèaj Marijaèiæ procesuira u Zadru Ivanoviæ je kazao da optužnicu ne prati niti zahtjev za izruèenjem niti uhidbeni nalog, a da li æe to Haaški sud zatražiti po sadašnjoj odluci, još nije poznato, te se ta odluka još èeka. "Prema odluci nadležna su daljnja postupanja Županijskog suda u Zadru, a hoæe li sud u Zadru primiti od nadležnog kaznenog suda zahtjev za izruèenjem ili poziv na oèitovanje o krivnji, to je nešto što mi ne znamo, ali u svakom sluèaju prema ovoj odluci koja je predoèena danas, za nas je meritorna odluka suda u Zadru èije daljnje postupke sada èekamo", izjavio je Ivanoviæ.

Povratak

AKTUALNO