hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Kraj fraze »izvori su rekli« za Newsweek

24.05.2005.

Amerièki tjednik Newsweek odluèio je pojaèati kriterije za upotrebu neimenovanih izvora nakon skandala s èlankom o navodnom oskvrnuæu Kurana u Guantanamo Bayju koji je povuèen nakon što je potaknuo nasilne prosvjede u nekoliko muslimanskih zemalja.
»Od sada æe samo urednik i izvršni urednik ili drugi najviši urednici koje oni odrede imati ovlasti odobriti uporabu neimenovanog izvora«, rekao je Richard Smith, predsjednik i glavni urednik Newsweeka u pismu èitateljima u novom broju tjednika.
Kazao je da æe tjednik uložiti dodatne napore da dobije i drugi izvor ili na drugi naèin potvrdi navode u svojim èlancima. Bude li interes javnosti tražio uporabu jednog jedinog tajnog izvora Newsweek æe nastojati osigurati predmetu èlanka moguænost da prije objavljivanja potvrdi, zanijeèe ili ispravi izvješæe, rekao je Smith.
»Prešutna potvrda, bilo èija, bez obzira kako visoko pozicioniran bio ili po svemu sudeæi dobro obaviješten, neæe moæi biti drugi izvor«, rekao je Smith.
Newsweek je prošlog tjedna povukao svoj èlanak objavljen 9. svibnja rekavši da ne može potkrijepiti navode da su stražari u zatvoru Gunatanamo Bay na Kubi bacili u zahod najmanje jednu muslimansku svetu knjigu Kuran kako bi naveli zatvorenike da progovore. Tjednik je objavio da njegov izvor, neimenovani dužnosnik Pentagona, više nije siguran da je tu informaciju vidio u izvješæu interne vojne istrage. Èlanak je potaknuo nemire u Afganistanu u kojima je poginulo najmanje 16 ljudi kao i prosvjede u nizu muslimanskih zemalja.
Smith je u pismu rekao kako je sada jasno da Newsweek nije znao dovoljno ili uèinio dovoljno prije objavljivanja navedenog èlanka. U poboljšavanju postupaka za prikupljanje vijesti ime i dužnost neimenovanog izvora æe znati i najviši urednik, a tjednik æe nastojati objasniti èitateljima narav pristupa tajnog izvora informacijama i razloge traženja da ga se ne imenuje, kaže Smith. »Tajanstvena fraza »izvori su rekli« nikad više neæe biti navedena kao jedini izvor za èlanak u Newsweeku«, rekao je Smith.
On je ipak rekao da nije vidio ništa što bi ukazalo da su novinari djelovali neetièno ili neprofesionalno. Novinar Michael Isikoff se oslonio na pouzdan vladin izvor, a potom je svoj èlanak ponudio visokom dužnosniku ministarstva obrane koji je izmijenio navode u jednom dijelu prièe, ali nije ništa rekao o optužbi za oskvrnuæe Kurana. »Pogrešno smo shvatili dužnosnikovu šutnju kao potvrdu«, priznao je Smith.
Izmjena politike prema izvorima u Newsweeku dolazi u vrijeme kada i drugi amerièki mediji pooštravaju kriterije za neimenovane izvore nakon sluèajeva u kojima su se èlanci temeljeni na njima kasnije pokazali netoènima ili neistinitima. Potezi Newsweeka su suglasni s mjerama koje su veæ usvojili drugi mediji ukljuèujuæi listove The New York Times i USA Today te televiziju CBS News nakon njihovih vlastitih novinarskih skandala.(Hina)

Povratak

AKTUALNO