hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Èak ni Feltova obitelj pojma nije imala...

02.06.2005.

Konaèno se zna - W. Mark Felt - bivši službenik FBI-a, obznanio je kako je baš on bio "Duboko grlo" - tajni izvor Washington Posta koji je pomogao da se razotkrije èuvena afera Watergate, nakon èega je tadašnji predsjednik Richard Nixon bio primoran podnijeti ostavku. Skidanje vela nad Feltovom tajnom u utorak se dogaðalo u nekoliko etapa.
Poèelo je "curenjem" prièe u jednome od internet magazina, nastavljeno je pripæenjem Feltove obitelji u kojemu se kaže kako je svojim postupcima bivši agent FBI-a, zapravo, sebe stavio meðu "velike amerièke heroje", da bi posljednji potez povukao Washington Post: objavljujuæi posebnu prièu na svojim web stranicama, potvrðeno je da je W. Mark Felt bio tajni izvor informacija za list, vezanih za aferu Watergate.
I konaèno, obratio se, sasvim kratko, medijima i sam Felt, u to vrijeme drugi èovjek po rangu u hijerarhiji FBI-a.
"Toèno je. Ja sam tip kojega su zvali Duboko grlo."
Sada se zna da je Felt èuvao svoju tajnu u najužem moguæem krugu suradnika. Meðu ostalim, nitko ni od èlanova njegove najuže obitelji èitava tri desetljeæa nije imao pojma da je èovjek koji je srušio Nixona baš njihov najbliži.
Felt koji živi u kalifornijskoj Santa Rosi, nakon pretrpljenog moždanog udara u poprilièno je lošem stanju, pa su èlanovi njegove obitelji odbili staviti ga na raspolaganje medijima, inzistirajuæi da Duboko grlo treba "mira i privatnosti", iznad svega zbog njegova zdravstvenog stanja.
U nešto kasnije izdanom priopæenju, reporteri Washington Posta Robert Woodward i Carl Bernstein - autorski tandem otkrivanja skandala Watergate iz 1972. godine - priznali su kako im je Mark Felt "enormno pomogao" u njihovu praæenju i razotkrivanju dogaðaja oko spomenute afere. Nisu, meðutim, zaboravili spomenuti i "druge izvore".
"To je bila posljednja tajna u cijeloj prièi o Watergateu", kazao je Ben Bradlee, glavni urednik Washington Posta iz onog vremena. I novinariski dvojac i njihov urednik Bradlee èuvali su tajnost svoga izvora iskljuèivo na inzistiranje Dubokog grla. Prema originalnom dogovoru, imali su dozvolu objaviti njegovo ime kao svoga Watergate informatora "nakon njegove smrti".
Felt je, meðutim, odluèio malo požuriti...
U prvo vrijeme èak je i samo postojanje Dubokog grla - nadimak su reporteri Posta Feltu sarkastièno dodijelili prema glavnom karakteru pornografskog celuloidnog hita iz sedamdesetih godina prošloga stoljeæa - èuvano kao velika tajna. Woodward i Bernstein su njegovo postojanje otkrili tek nakon što je objavljena njihova izuzetno uspješna knjiga "Svi predsjednikovi ljudi".
U godinama odmah nakon raspleta afere Watergate, jako je puno bilo spekuliranja oko pravog identiteta Dubokog grla. Odreðeni su politièki analitièari spominjali šefa Nixonova kabineta Alexandera Haiga, drugi su sumnjali na press-atašea Bijele kuæe Dianeu Sawyer, treæi su u tom liku vidjeli savjetnika Bijele kuæe Johna Deana, pa autora predsjednikovih govora Pata Buchanana, i tako dalje, i tako dalje. I ime Marka Felta bilo navoðeno kao "moguænost", no on se sam branio jednostavnim protunapadom. Stalno je govorio kako bi on sam sve to skupa bio napravio "puno bolje".

Povratak

AKTUALNO