hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Nismo krivi za nepoštivanje suda

15.06.2005.

Stjepan Šešelj i Domagoj Margetiæ, direktor i bivši glavni urednik tjednika »Hrvatsko slovo«, juèer su se pred Haaškim sudom oèitovali da nisu krivi prema optužnicama za nepoštivanje tog suda, podignutim zbog objavljivanja identiteta i iskaza zaštiæenoga haaškog svjedoka u tom listu.
Margetiæ, kojeg se za nepoštivanje suda tereti jer je unatoè nalogu ICTY-ja nastavio objavljivati sporni transkript u listu »Novo Hrvatsko slovo«, takoðer se oèitovao da se »ne osjeæa krivim«.
U optužnici se navodi da je »Hrvatsko slovo« 26. studenoga 2004. objavilo izvatke iz svjedoèenja zaštiæenog svjedoka sa zatvorene sjednice suðenja Tihomiru Blaškiæu od 16. ožujka 1998. i otkrilo njegov identitet te najavilo objavu izvadaka u iduæih 10 brojeva.
List je 2. prosinca objavio novi nastavak, a ICTY je istoga dana izdao nalog kojim se od Šešelja i Margetiæa traži prekid daljnje objave transkripta. Šešelj je iduæeg dana obavijestio sud da æe poštivati nalog, a Margetiæ je njegovu predsjedniku Theodoru Meronu uzvratio uvredljivim pismom u kojem je naveo da »ne priznaje ni sud ni njegove naloge te æe u posebnom izdanju 'Novoga Hrvatskog slova' 8. prosinca objaviti cijelo sporno svjedoèenje zaštiæenog svjedoka«. Rijeè je o svjedoèenju sadašnjeg predsjednika Stjepana Mesiæa kao svjedoka optužbe protiv Blaškiæa. Stoga se Margetiæa tereti po drugoj toèki optužnice za ometanje provedbe pravde i kršenje sudskog naloga.
Na prvom pojavljivanju pred ICTY-jem i druga dvojica hrvatskih optuženika za nepoštivanje suda - Markica Rebiæ i Ivica Marijaèiæ - takoðer su se oèitovali da nisu krivi. Marijaèiæ, kao glavni urednik »Hrvatskog lista« i Rebiæ, kao suradnik tog lista, optuženi su zbog objavljivanja identiteta i iskaza drugog zaštiæenog svjedoka sa suðenja Blaškiæu, bivšeg nizozemskog èasnika SFOR-a u BiH, koji je svjedoèio o incidentu s Miroslavom Bralom Cickom.

Povratak

AKTUALNO