hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Joviæ: Ovo je progon novinara

18.06.2005.

Ovaj postupak smatram progonom novinara koji može samo naštetiti ugledu Haaškog suda i kompromitirati ga u oèima javnosti — rekao je u petak novinar "Slobodne Dalmacije" Josip Joviæ nakon razgovora u Uredu ICTY-ja u Zagrebu.
Josip Joviæ je na razgovor pozvan kao osumnjièenik zbog nepoštovanja Suda na osnovi èlanaka koje je godine 2000. objavljivao u "Slobodnoj Dalmaciji", u '"Ukojoj je tada bio glavni urednik, a u kojima je povrijedio tajnost zaštiæenih svjedoka Haaškog suda.
"Smatram da je ovaj postupak zapravo progon novinara i da šteti ugledu Suda. Takav naèin postupanja samo može kompromitirati ICTY i doista ne znam kome je to u interesu", izjavio je Joviæ novinarima nakon razgovora s djelatnicima Haaškoga suda.
"U zapadnim zemljama nitko se ne bi usudio pokrenuti ovakav postupak protiv novinara jer ne postoji zakon na kojem bi se pokretanje takvog postupka temeljilo", ustvrdio je Joviæ, dodajuæi kako na juèerašnjem, prvom razgovoru, sam nije govorio ništa, nego je prepustio svojim odvjetnicima da se dogovore o proceduri.
Joviæa zastupaju odvjetnici Krešimir Krsnik i Veljko Miljeviæ, koji su prije nekoliko dana na Sudu u Haagu zastupali i interese Markice Rebiæa, takoðer optuženog za nepoštovanje Suda.
Odvjetnik Miljeviæ je rekao kako su tijekom razgovora upoznati s onim što bi mogao biti temelj za optužbu protiv njihova klijenta, te da bi mogla biti rijeè o nepoštovanju Suda.
Nije želio decidirano odgovoriti na novinarsko pitanje o tome je li Josipu Joviæu, osim telefonskog poziva na razgovor u Uredu Haaškoga suda u Zagrebu, stigao i pisani poziv, ali je napomenuo kako se njegov klijent dragovoljno odluèio na suradnju.
"Moj klijent se nije morao odazvati pozivu na razgovor, ali je to želio jer ima namjeru u potpunosti suraðivati s ICTY-jem", rekao je Miljeviæ, a Joviæevu želju za punom suradnjom novinarima je potvrdio i Krešimir Krsnik.
Joviæevi odvjetnici potvrdili su da su tijekom razgovora, koji je trajao oko jedan sat, dogovoreni proceduralni postupci, najavivši da æe, kada dobiju podrobnije informacije, biti dogovoren iduæi razgovor. "Sve æemo raditi u interesu našeg klijenta", rekao je odvjetnik Krsnik, neizravno dajuæi do znanja da u ovom trenutku, ako nije obvezan, Josip Joviæ možda neæe pristati na intervju s Tužiteljstvom.
Isti odvjetnik takoðer je rekao kako smatra da je takav postupak nedopustiv, istièuæi da je rijeè o napadu na novinarske slobode i slobodu izražavanja.

   

Povratak

AKTUALNO