hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Aktualna regionalna suradnja

24.06.2005.

PEN je narastao u gigantsku organizaciju sa 144 èlanica i zauzevši dio velike svjetske književne i medijske scene, uvidio je i širinu problema koji se razlikuju od regije do regije, kazao je predsjednik hrvatskoga PEN-a Zvonko Makoviæ na tiskovnoj konferenciji u èetvrtak u Zagrebu, na kojoj je ukratko predstavio 71. kongres PEN-a koji se održao na Bledu.
Na kongresu koji je trajao od 13. do 20. lipnja, u organizaciji slovenskoga PEN-a, raspravljalo se o mnogim aktualnim temama (ljudskim pravima, slobodama, odnosu pisaca i birokracije itd.), o kojima se PEN izjasnio službenim rezolucijama. Makoviæ je, kao jednu od najvažnijih, spomenuo onu koja kritizira zakon 158 što ga je donio francuski Parlament u veljaèi ove godine, a kojim se priznaje pozitivna uloga Francuske u sjevernoj Africi. Taj stav, smatraju penovci, velièanje je kolonijalnoga sustava u 21. stoljeæu.
Osim te rezolucije, PEN je donio i rezoluciju o Kini i Iraku, kojom je osudio proganjanje pisaca i ogranièavanje sloboda, odnosno zatvaranje pisaca u tamošnje radne logore, potom rezoluciju o Èeèeniji, o Bjelorusiji i mnoge druge.
Makoviæ je spomenuo da se na ovogodišnjem kongresu nanovo aktualizirala tema meðuregionalne suradnje, ona s kongresa iz 1994. godine, zbog èega je PEN bio žestoko osuðivan. Nekadašnje pružanje ruke neprijatelju sada se pokazalo kao vitalno suraðivanje sa susjedima koji su u posljednjih petnaestak godina prošli isti put kao i mi (oslobaðanje od socijalizma, otvaranje tržišta) itd.
Makoviæ je govorio i mnogim radionicama na kojima su se otvarale raznorodne teme, a jedna je od njih je i narasli birokratski aparat u PEN-u, koji ne ide u prilog kreativnosti i ugledu PEN-a. Raspravljalo se i o slobodi interneta, odnosno kršenju graðanskih prava.
Na pitanje je li PEN otvorio temu hrvatskih novinara i haških optužnica, Makoviæ je kazao da to nije bilo spominjano, jer to nitko nije poslao kao prijedlog.
Predsjednik PEN-a izvijestio je da je potpredsjednica PEN-a Sibila Petlevski izabrana kao èlanica meðunarodne uprave PEN-a u dvogodišnjem mandatu. Najavljen je i sljedeæi kongres PEN-a u Berlinu, koji æe trajati od 20. do 28. svibnja iduæe godine. [Lada Žigo]

Povratak

AKTUALNO