hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

'Zakon Pjace' Milorada Bibiæa Mosora

07.07.2005.

SPLIT - U klubu "OHara" predstavljena je knjiga novinara Slobodne Dalmacije Milorada Bibiæa Mosora "Zakon Pjace" - Splitske šezdesete u šezdeset slika u izdanju Frakture - autobiografska literatura o odrastanju u doba kad je svijet prolazio kroz velike promjene, a grad pod Marjanom doživljavao kulturnu revoluciju!

- Moju generaciju nije zanimalo što je tih godina sagraðeno najviše tvornica. Pojavila se nova glazba, Beatlesi i Stonesi, minice u školi, duga kosa. Èak sam je i ja imao. U Splitu smo tada imali pet nogometnih klubova, a danas samo jedan i kvarat.

Ne pada mi na pamet preoblaèit se u nešto što nisam više, ali mi uspomene nitko neæe uzet. Sve mogu razumit, ali ne i da je nestala Pjaca. Bila je toliko praktièna, toliko lipa, na jednom mistu vidia si sve što te zanima - kazao je autor na predstavljanju. Karikaturist svjetskoga glasa Davor Štambuk ustvrdio je, pak, kako je "Zakon Pjace" knjiga o gradu koji više ne postoji.

- Tih godina svaka je splitska kala vonjala po Mediteranu. Danas tim kalama hodaju neke druge fizionomije, specifièan se splitski smijeh više ne èuje - kazao je Štambuk.

"Zakon Pjace" u prodaji je od juèer po 149 kuna. Sadrži i 200 uglavnom neobjavljenih autentiènih fotografija. (drm)

Povratak

AKTUALNO