hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Peta vlast

16.09.2005.

Na (balkanskom) zapadu ništa novo! Ne postoji volja za dosljedno voðenje politike, sustav ne funkcionira, dogaðaju se promjene koje ne mijenjaju ništa. Iako je sam George Bush ovih dana priznao krivnju u povodu posljedica Katrine, "balkanski Bush", kako Sanadera naziva The Washington Times, poput vrhunskog spin doktora odbija od sebe svaku odgovornost. Hrvatska Vlada jednostavno ne trpi da je itko kritizira, pa je brza u kontriranju novinarima, radnicima, sindikatima, opoziciji i meðunarodnim institucijama.
U krugovima HDZ-a izbor jastreba Paula Wolfowitza na mjesto direktora Svjetske banke oèekivao se s uvjerenjem da je rijeè o velikom simpatizeru ove stranke, no porazno izvješæe o statusu Hrvatske na ljestvici slobode investiranja je to demantiralo. Osupnuti premijer ljutito je pozvao i njegovu kuæu na antedatirani red i uspio. Potpredsjednik Shigeo Katsu je spremno ustvrdio da su to bili predwolfowitzevski podaci.
Meðutim, bila bi dovoljna pomnija analiza sluèaja Liburnije da se shvati da u vrcanju hrvatskog meda uvijek jedni te isti ližu prste. Naèin na koji je Ostoji i comp. od te iste Vlade poveæano bogatstvo teško briše sumnju u to da je od takvih transakcija krajnju korist mogao imati samo Ostoja. Gorljiva neupuæenost kojom je èitavoj stvari pristupao potpredsjednik Vlade Damir Polanèec je simptomatièna za èitavu garnituru državnog vrha. Otuda je jasno zašto bi njegova smjena za njih bila deplasirana. Ipak, i ovakvo se natezanje pravde u politièki korektnoj utakmici mora voditi uvjerljivošæu dokaza, a ne majorizacijskim nasiljem kako bi to htio predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, kada kao jedini argument za nesmjenjivanje Polanèeca istièe nedovoljan broj oporbenih ruku.
Tako se ne vodi ozbiljan politièki dijalog. Jer, zašto bi Vlada po toj logici u Saboru uopæe odgovarala na pitanja opozicijskih zastupnika, ako ima veæinu. Svako se pitanje i svaki državni problem može otpiliti na takav "veæinski" naèin, ali se time ne razvija demokratska kultura i društveni konsenzus toliko potrebni za vraæanje povjerenja u politiku, društvo i samu državu. Buduæi da se ne žele prihvatiti takva zajednièka naèela upravljanja zemljom, rješenje se vidi u zamjeni Kurte Murtom, pa se veæ poput stare mlade državi za nove stare lidere nude Raèan i Èaèiæ, a Željka Antunoviæ pak svojoj stranci, što je izazvalo paniku samoljublja meðu esdepeovskim muževima.
Sva ta imaginarna prestrojavanja koja sprintaju od stvarnosti, zasjenjuje gangsteraj koji u Hrvatskoj unatoè plimi zakona uzima maha tako da se mirne duše može reæi da se nakon èetvrte vlasti (medija), u državi ustolièuje i peta vlast (organizirani kriminal). Ona trese prve tri vlasti (zakonodavnu, izvršnu i sudbenu), a s èetvrtom ulazi u mediomafijski komplot, što kancerogeno djeluje na temelje javnosti.
Da su te vlasti ravnopravne svjedoèi neèuveno prenošenje Petraèevih uvreda premijera Sanadera i stvaranje od njega društvenog uzora i seks simbola. Parola bježanja od osobne u kolektivnu odgovornost - svi smo mi oni - koja je poèela s Norcem zahvatila je, evo, i Petraèa. U sluèaju osuðenog Petraèa, kojega ne štiti alibi nevinosti, koja je do sada pratila sliène biznismene, nije se mogla prepoznati ona uobièajena bahatost kojom se Vlada odnosi prema slabijima. Èak je i Sanader obeæao da æe se nakon Petraèevih prijetnja zaštititi sve kojima se u Hrvatskoj prijeti, pa bili to i novinari. A njima se prijeti od 1991. godine!
Kada bi se analiziralo bogatstvo politikomafije, onda bi se vidjelo da nije malen broj dobavljaèa velikih državnih i javnih tvrtki iz roda (para)kriminalnoga. Tek kad se ti poslovi pokažu pretjerano štetnima, onda na površinu isplivaju osobe i kanali kojima su se stvarala carstva naših brandovskih lopova. Kako je konkurencija sve veæa, a pljaèkaškog plijena sve manje, dolazi do nezamisliva rušenja normi pljaèke. Naime, razbojstvo ima svoju konvenciju: ruke u vis ili pucam, a ovi "avangardni" kriminalci ubijaju odmah.
Kada se prebroje sve zakonite i nezakonite pljaèke u Hrvatskoj, dolazi se do samo jednog zakljuèka: distribucija narodnog bogatstva je nepravednija negoli je bila juèer, a još uvijek pravednija od onoga što nas u dohodovnom, mirovinskom, zdravstvenom i inom sluèaju èeka sutra. Ali, to nisu pitanja koja zabrinjavaju politièare koji žive u svom sustavu veza i (ne)zakonitog nagraðivanja.

Povratak

AKTUALNO