hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Tony Blair napao BBC zbog antiamerikanizma

19.09.2005.

LONDON (Od Vjesnikove dopisnice) - Nakon sukoba britanske vlade s BBC-em oko izvještavanja o Iraku, na pomolu je nova svaða. Premijer Tony Blair optužio je nacionalnu RTV kuæu da je njeno izvještavanje o nedavnom uraganu Katrina bilo proutamerièko.
Blair je to navodno rekao u nedavnom privatnom razgovoru s najmoænijim novinskim magnatom na svijetu, Rupertom Murdochom. Ovaj je to pak prenio u javnosti, te izazvao kontroverzu.
Murdoch je uz ostalo i vlasnik televizije SKY te dugogodišnji neprijatelj i kritièar BBC-a. On tvrdi da mu je Blair isprièao kako se našao u New Delhiju kad je ukljuèio televizor da bi pogledao BBC-eve vijesti o poplavama u New Orleansu. »Rekao mi je da su one bile naprosto pune mržnje prema Americi i naslaðivanja nad njihovim nevoljama«, izjavio je Murdoch. »Vjerojatno vam ovo ne bih smio isprièati«, kazao je medijski magnat smijuljeæi se prije nego što je na seminaru Clintonove globalne inicijative u New Yorku prenio svoj razgovor s Blairom.
Bill Clinton je na istom seminaru i sam kritizirao BBC-evo izvještavanje o uraganu Katrina. Bivši amerièki predsjednik smatra da je ono bilo èinjenièno toèno, ali drži da nije posvetilo dovoljno pažnje spasilaèkim naporima. Clintonove i Murdochove kritike upuæene BBC-u podržao je i sir Howard Stringer, glavni direktor korporacije Sony, a ranije šef programa vijesti amerièke TV mreže CBS.
U Britaniji su, meðutim, daleko najviše odjeknule navodne Blairove primjedbe na raèun nacionalne RTV kuæe. Odnosi izmeðu njega i vlade napeti su još od ranih dana iraèkog sukoba. Tada je, naime, jedan reporter BBC-a ustvrdio da je vlada »uljepšavala« dosje o Iraku, kojim je opravdavala rat. Došlo je do burne javne svaðe, usred koje se ubio struènjak za naoružanje David Kelly, inaèe izvor sporne BBC-eve vijesti. Povedena je službena istraga o njegovoj smrti, nakon koje su glavni direktor BBC-a Greg Dyke i šef Upravnog odbora Gavyn Davis podnijeli ostavke. Na BBC-u meðutim smatraju da je istraga koju je naredio Blair, bila preoštra prema njima i preblaga prema vladi.
Ugledni radio-novinar BBC-a John Humphrys nedavno je izjavio da je vijest o »uljepšavanju« iraèkog dosjea ipak bila toèna. Takoðer je kazao da neke parlamentarne zastupnike »nije nimalo briga lažu li ili ne«, a ministra financija Gordona Browna nazvao je »najdosadnijim politièarom kojeg sam intervjuirao u cijelom svojem vražjem životu«. Britanskog povjerenika EU za trgovinu, Petera Mandelsona proglasio je »èovjekom koga svi preziru«, a zamjenika britanskog premijera, Johna Prescotta, osobom na spomen èijeg imena se »svi poèinju smijati«.
Opaske su bile izreèene u šaljivom tonu na jednoj veèeri, no podigle su prašinu. BBC je ukorio svog indiskretnog novinara, ali odnosi izmeðu britanske nacionalne RTV kuæe i vlade dalje su zategnuti. Zadnje Blairove izjave neæe voditi ka njihovom poboljšanju. U Downing streetu kažu da nemaju komentara na izvješæe u Financial Timesu koji je prvi prenio što Blair misli o BBC-u. BBC je pak priopæio da je jedini cilj njegovog izvještavanja o uraganu Katrina bio »da se dogaðaji prenesu u cijelosti, toèno i nepristrano«.
Jasna Zaniæ Nardini

Povratak

AKTUALNO