hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Slovenija: Na referednum ni treæina

26.09.2005.

LJUBLJANA – Vladajuæa koalicija desnog centra tijesnom je veæinom pobijedila na državnom referendumu na kojem se u nedjelju odluèivalo o modelu javne radiotelevizije u Sloveniji. Prema izlaznoj anketi agencije CATI, u kojoj je sudjelovalo nešto više od 14.000 ispitanika, zakon po kojem bi veæinu programskog i nadzornog vijeæa birali parlament i vlada podržalo je 52,2 posto glasaèa, dok je protiv zakona glasovalo 47,8 posto biraèa. Moguænost odstupanja od konaènih rezultata je jedan posto – rekao je Roman Zatler iz spomenute agencije.

Predsjednik Slovenije Janez Drnovšek izjavio je prilikom glasovanja na referendumu da ne bi bilo dobro ako se pokaže da novim zakonom politika želi manipulirati državnom televizijom. – Javna televizija do sada je bila politièki korektna i uravnotežena, a to se mora i nastaviti – rekao je Drnovšek. Vladajuæe stranke tvrde da je zakon o Slovenskoj radioteleviziji potreban kako bi se racionaliziralo poslovanje te kuæe i uravnotežio informativni program, dok je oporba, pozivajuæi biraèe da se odrede protiv novih rješenja, tvrdila da je rijeè o pokušaju miješanja politike u urednièku politiku te da je to korak natrag u odnosu na dosadašnji koncept javne televizije.

Bivši premijer Anton Rop rekao je da je zadovoljan rezultatima referenduma jer je ishod pokazao da vlada nema mandat biraèa da “podredi” središnju radiotelevizijsku kuæu svojoj politici, dodavši da opozicija razmišlja i o pokretanju ustavnog spora protiv tog zakona. Prema prvim neslužbenim podacima, na referendum je izašlo manje od treæine biraèa. (H)

Povratak

AKTUALNO