hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

REPORTERI BEZ GRANICA TRAŽE PUŠTANJE NA SLOBODU JOSIPA JOVIÆA

09.10.2005.

Meðunarodna novinarska udruga Reporteri bez granica zatražila je u petak puštanje na slobodu hrvatskog novinara Josipa Joviæa, uhiæenog u Splitu zbog nepoštivanja Haškog suda.

"Osuðujemo iznenadno uhiæenje Joviæa...koje je nesrazmjerno djelu koje mu se stavlja na teret i predstavlja opasan presedan", stoji u priopæenju Reportera bez granica dostavljenom Hini iz Pariza.

"Uzimajuæi u obzir mandat Haškog suda, koji bi trebao suditi najtežim meðunarodnim zloèincima, iznenaðujuæa je njegova odluka koja je dovela do uhiæenja novinara koji, iako nije poštovao zakon, nije poèinio nikakav ozbiljan zloèin", dodaje se u priopæenju te organizacije za širenje slobode medija u svijetu.

Reporteri bez granica istièu da se to isto odnosi na još èetvoricu hrvatskih novinara optuženih za nepoštivanje suda. "Imajuæi na umu da novinar ne predstavljaju opasnost za Hrvatsku i Haški sud, trebalo bi ga pustiti uz jamèevinu", zakljuèuje se u priopæenju Reportera bez granica.

Joviæ je u èetvrtak uhiæen u Splitu i prijeti mu izruèenje Haškom sudu nakon što ga je ICTY optužio za nepoštivanje suda zbog objavljivanje imena zaštiæenog svjedoka sa suðenja Tihomiru Blaškiæu, a nije se pojavio pred sudom da se oèituje o krivnji.

Obustavu postupka protiv Joviæa zatražilo je u petak i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) nakon konzultacija sa svjetskom i europskom federacijom novinara (IFJ/EFJ).

HND je istodobno pozvao kolege i èlanove da se drže zakona, pravila i odluka svih hrvatskih sudova pa tako i Haaškog, priopæeno je nakon izvanredne sjednice Izvršnog odbora HND-a, održane zbog sluèaja Josipa Joviæa, splitskog novinara i bivšeg urednika "Slobodne Dalmacije".

Uz njega, ICTY je zbog nepoštivanja suda optužio i urednika Hrvatskog lista Ivicu Marijaèiæa, urednika Hrvatskog slova Stjepana Šešelja, urednika Novog Hrvatskog slova Domagoja Margetiæa i glavnog urednika tjednika Hrvatsko slovo Marijana Križiæa. (hina)

Povratak

AKTUALNO