hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Klevetao i vrijeðao, ali osloboðen jer je novinar!

12.10.2005.

ZAGREB Sreæko Jurdana, kolumnist Nacionala, na Opæinskom je sudu pred vijeæem suca Marijana Bertalanièa osloboðen optužbi saborskog zastupnika Ante Kovaèeviæa za uvredu i klevetu.

Jurdana je, podsjetimo, nakon Kovaèeviæeva ispada u Saboru, kad je predsjednici HNS-a Vesni Pusiæ rekao da nije "mudrac, nego za madrac", u kolumni napisao da je Kovaèeviæ nosilac lažne akademske titule i politièka stiljaga te da je u saboru "radi love i penzije". Ante Kovaèeviæ doktor je filozofije te je sudac Bertalaniè ustvrdio da je Jurdanin navod neistinit, to jest kleveta, a izjava da je stiljaga (huligan) i oportunist predstavlja uvredu.

No, sudac je ustvrdio kako "postoji razlog za iskljuèenje protupravnosti", jer, prema zakonu, o kaznenom djelu klevete ili uvrede rijeè je ukoliko je novinar imao za cilj "samo škoditi neèijoj èasti ili ugledu". U obrazloženju presude stoji kako Jurdana svojim britkim stilom analizira moralni profil naših politièara i drugih javnih osoba. Sporna kolumna bio je komentar, kako Jurdana kaže, prostaèkog ispada koji je seksistièki uvrijedio Vesnu Pusiæ.

Jurdana se stoga nije bavio Kovaèeviæem kao privatnom osobom, nego njegovim ispadom koji je neprihvatljiv za jednog politièara, posebice onog s akademskom titulom. Jer, rekao je Jurdana u svojoj obrani, je li netko akademski graðanin on odreðuje svojim javnim nastupom, a ne diplomom kojom može mahati i "baraba i primitivac". (iv)

Povratak

AKTUALNO