hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Novinarstvo - profesija koja izumire

18.10.2005.

""
""
Prema podacima novinarske organizacije Reporteri bez granica u zatvorima diljem svijeta trenutno boravi 105 novinara, tri medijska suradnika i 70 tzv. internetskih disidenata. U nekim zemljama, poput Kine i Irana, blogeri zapravo obavljaju posao nezavisnih medija, buduæi da djeluju u sredinama ogranièene slobode izražavanja.

Od 70 zatoèenih blogera, njih 62 su Kinezi

""
""
""
"" Tijekom deset mjeseci ove godine širom svijeta ubijen je 51 novinar i èetiri medijska suradnika. Samo u Iraku, od poèetka amerièke intervencije 2003, smrtno su stradala 73 novinara i suradnika ""
""
""
""
Inaèe, problem sužavanja prostora nezavisnih medija, bilo zbog posebnih odnosa vlasnika medija s politièarima, lobijima ili oglašavaèkom industrijom, iz dana u dan postaje globalna pošast pa se može oèekivati da æe informiranje putem bloga uskoro dominirati i u tzv. zemljama razvijene demokracije.

Kad su mediji posrijedi, situacija u Hrvatskoj bi se mogla promatrati kroz kontekst zemalja razvijene demokracije, buduæi da se i hrvatski novinari sve više pretvaraju u svojevrsne glasnogovornike politièkih ili ekonomskih interesa. Prema anketi Sindikata novinara Hrvatske, koja je provedena poèetkom 2004. godine u 23 redakcije, veæina novinara i urednika, njih više od 54 posto, ne osjeæa se slobodno u svome poslu.

Novinarstvo u sjeni profita

Hrvatski novinari su se prvenstveno žalili na odnos urednika, koji daju neodgovarajuæe naslove tekstu, kao i na njegovo kraæenje, zatim se žale na intervencije izvan redakcije, na naruèene teme i sugestije kako bi naruèeni tekst zapravo trebao izgledati. Kao poseban problem hrvatski su novinari istaknuli slabašnu kompetentnost urednika. Gotovo 54 posto ispitanika misli da nekompetentnost urednika jako utjeèe na neslobodu novinara. Vlasnici, naime, lakše upravljaju medijima preko poslušnih neznalica, nego preko profesionalaca, koji neæe pod cijenu kršenja novinarskih naèela provoditi interesnu politiku svoga gazde.

Granice slobode novinarskog rada nekoæ su krojile komunistièka Jugoslavija i Tuðmanova Hrvatska, a danas vlasnici medija.

""
Judith Miller prilikom puštanja iz zatvora


Diktatori ne trpe kritike

Kršenje medijskih sloboda i represija nad novinarima nezaobilazni su u nedemokratskim i autoritarnim režimima te nestabilnim državama gdje više utjecaja i moæi imaju paravojne organizacije i kriminalne skupine nego službene vlasti. Tome u prilog govore podaci meðunarodnih novinarskih organizacija da je najviše kršenja medijskih sloboda u prvim mjesecima ove godine zabilježeno u Kolumbiji, Venezueli, Kini, Kubi i Meksiku.

Zabrinjava, meðutim, kada se novinari naðu na udaru države u medijski razvijenim zemljama. Reporteri bez granica posebno su zabrinuti zbog politièke represije nad novinarima u Sjedinjenim Državama, gdje je novinarka lista New York Times Judith Miller provela 12 tjedana u zatvoru zato što je odluèila èuvati profesionalnu tajnu.

Iznevjereno povjerenje

'Osloboðenje Millerove je bez ikakve dvojbe dobra vijest. No èinjenica da je novinarka svoju slobodu zamijenila za imenovanje svoga izvora, usprkos tome što ju je izvor odriješio obveze da ne otkriva njegov identitet, predstavlja podrivanje jednog od stupova novinarstva - principa povjerenja izmeðu novinara i izvora', istièe organizacija za slobodu medija.
Napominju kako se novinari i medijske organizacije moraju izboriti da taj princip povjerenja uvaži i amerièki pravosudni sustav.

""
Nakon udara Katrine, amerièke vlasti više su se bavile kradljivcima nego žrtvama uragana


Osim pravosudnih problema, posljednjih dana novinari u SAD-u imali su problema i s policijom, prilikom izvještavanja iz uraganom uništenog New Orleansa. Novinara kanadskog Toronto Stara policajci su srušili dok je snimao 'snage reda' kako tuku pljaèkaše. Oteli su mu i digitalne kartice s oko 350 fotografija. Snimajuæi obraèun policije i mještana još gore je prošao novinar lokalnog dnevnika Times-Picayune. Njega su, naime, policajci uhapsili, a fotografsku opremu razbili.

Cuba libre

Pod optužbom antidržavnog djelovanja, komunistièki kubanski režim osudio je èak 26 neovisnih novinara na dugogodišnje zatvorske kazne, izmeðu 14 i 27 godina zatvora. Zbog loših zatvorskih uvjeta i totalnog beznaða veæini zatvorenika je ozbiljno narušeno zdravlje. Jedan od njih, Mario Enrique Mayo Hernández, koji se nalazi u kubanskom zatvoru od ožujka 2003, po cijelom tijelu oštrim predmetima ispisuje rijeè 'nevin', a veæ se dva puta pokušao objesiti u æeliji. Majci i supruzi je poruèio da neæe odustati od samoubojstva, jer je to jedini naèin da si prikrati muke.

""
Prosvjed zbog zatvaranja kubanskih novinara (Foto: www.rsf.org)


Komunistièke metode ne umiru s komunizmom

U nekoæ bratskom SSSR-u, današnjoj Rusiji, novinari relativno uspješno balansiraju izmeðu brojnih 'neprijatelja': moænog i sveprisutnog državnog aparata, teroristièkih pobunjenika i bogatih tajkuna dobro povezanih s kriminalnim podzemljem. U uvjetima trajne životne opasnosti nekolicina svoju novinarsku požrtvovnost i hrabrost plati glavom. Jedan od njih je bio i Paul Hlebnikov, urednik ruskog izdanja amerièkog magazina Forbes, kojeg su, prema policijskom izvješæu, u srpnju 2004. ubili èeèenski pobunjenici. Buduæi da je pisao o ruskim biznismenima, sumnjalo se da je ubojstvo naruèeno iz tog miljea.

Kriminalci nemaju milosti kad je biznis u pitanju

Meksiko je pak primjer zemlje u kojoj novinari doslovno riskiraju život ako istražuju opasne teme, kao što su recimo narkokarteli. Buduæi da su se previše približili otkrivanju istine o narkobiznisu, troje meksièkih novinara je u posljednjih nekoliko mjeseci ubijeno, a još jedan je nestao. Upravo zbog dominacije narkokartela i paravojnih postrojbi Kolumbija je opasna i za obiène graðane, kamoli ne za novinare. Na crnoj listi Reportera bez granica, zbog prijetnji novinarima, opstruiranja istraga i otmica, posebno mjesto zauzima 34. fronta Revolucionarne vojne fronte, ozloglašeni FARC.

""
U Iraku je u dvije godine ubijeno više novinara nego u 20 godina Vijetnama


U Venezueli su pak novim 'zakonom o društvenoj odgovornosti radija i televizije' stvorene pretpostavke za progon 'nepodobnih novinara'.

Kina, zemlja internetskih disidenata

Komunistièka Kina, iako se ekonomski liberalizirala, politièki je i dalje vrlo rigidna i okrutna, što uostalom najintenzivnije osjeæaju pripadnici duhovnog pokreta Falun Gonga. Njih komunistièke vlasti progone i maltretiraju godinama. Tehnološki napredak i sve prisutniji internet pružili su brojnim Kinezima moguænost izražavanja slobode govora, što su neki – na sveopæi užas komunistièke partije - i iskoristili. U zemlji totalne medijske kontrole, blog se pojavio kao spasonosno rješenje. Meðutim, kako kineski komunistièki sustav ne trpi kad se nešto radi mimo njegove volje i znanja, 62 blogera, odnosno internetska disidenta su uhapšena i pritvorena, a internet stavljen pod nadzor.

""
Besmrtni Fidel Castro


Èuvari Castrovog režima, primjerice, postavili su filtere koji automatski blokiraju svaki subverzivni sadržaj kojim se prokazuje korupcija državnih struktura ili kritizira voðin 'plahi' model vladavine. Sliènu online cenzuru prakticiraju i u Vijetnamu.

Ako veæ nije moguæe izbjeæi cenzuru u državnim ili privatnim medijima, Priruènik za blogere i internet disidente otkriva kako se mogu izbjeæi ogranièavanja slobode izražavanja na internetu.

Priruènik se može besplatno downloadati (kopirati) i/ili štampati sa stranica Reportera bez granica.

""
Ivana Erceg

Povratak

AKTUALNO