hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Predstavljena knjiga kolumni 'Hitna služba' Igora Mandiæa

16.11.2005.

ZAGREB - "Hitna služba", knjiga kolumni koje je publicist Igor Mandiæ objavljivao u "Vjesniku" od 1999. do 2005., predstavljena je danas u Novinarskom domu.

Autor je knjigu, u izdanju zagrebaèkoga "Sysprint", podijelio u devet cjelina, a po rijeèima urednika Ede Popoviæa, svaki od naslova upuæuje na to koje društvene bolesti Mandiæ u svojoj knjizi razoblièuje i dijagnosticira.

Prva je cjelina posveæena Hitnoj službi za strukturu grijeha u Lijepoj našoj, a slijede hitna službe za medije, za našu zatvorsku&logorsku književnost, za "kaminski štimung", za provjetravanje hrvatske književne garsonijere, za prevrednovanje televizije, raèunala&interneta, za bauke svih vrsta, za ozbiljna pitanja, za lakša pitanja te za baratanje metaforama.

Po ocjeni recenzenta Jurice Pavièiæa, šestogodišnje razdoblje koje obuhvaæaju Mandiæeve kolumne, jednako je dramatièno i za novinsku kuæu "Vjesnik" za koju autor piše.

Velik broj tekstova sabranih u knjizi, po Pavièiæevim rijeèima, bavi se rasapom ideologija, sudbinom "Vjesnika", medijskim prostorom, a Mandiæ sa zazorom govori i o nekim važnim fenomenima posljednjih petnaestak godina, meðu kojima znaèajno mjesto ima i internet.

Naglašavajuæi kako se u "Hitnoj službi" radi o razjasnidbi mnogih nejasnoæa na hrvatskim bespuæima prošlog i ovog tisuæljeæa, autor je izrazio uvjerenost da æe se ta njegova knjiga za dvadeset godina èitati još bolje nego danas.

Igor Mandiæ, kojemu je ovo 25 knjiga, kako se napominje na ovitku, sprijeèio je upropaštavanje "Vjesnika" u kojem je radio gotovo 40 godina, i jedini je hrvatski intelektualac koji je javno osudio NATO-ovo bombardiranje Srbije te je zaslužan za afirmaciju feminizma koji je zatim pokopao.

(Hina)

Povratak

AKTUALNO