hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Odvjetnici ogorèeni medijskim tretmanom generala

12.12.2005.

"Vlada

DEN HAAG -

General Ante Gotovina danas æe pred Haaškim sudom reæi da nije kriv, najavio je njegov odvjetnik Marin Ivanoviæ, koji je juèer stigao u Den Haag. Dodaje da Gotovini ne treba nikakav zakonski rok od 30 dana za izjašnjavanje o krivnji. Meðutim, Ivanoviæ juèer nije vidio Gotovinu u haaškom pritvoru, jer tajništvo suda nije radilo.
Ivanoviæ je iz Zagreba svom branjeniku donio odijelo u kojem æe Gotovina stupiti pred sud, osobne stvari, pribor za osobnu higijenu, aparat za brijanje, a predat æe mu ih danas oko 10 sati. Gotovina æe se o krivnji izjasniti u 12.45 sati, na hrvatskom jeziku, jer je - naglašava Ivanoviæ - Gotovina »hrvatski general«.
Gotovinin branitelj ogorèen je odnosom medija prema obitelji Gotovina, tvrdeæi da generala tretiraju poput »medvjeda«, a obitelj su doveli do »ruba oèaja«. Dilanje snimaka uhiæenja i odvoðenja u Haag agencijama smatra »kršenjem barem 10 konvencija«, a nada se da je to samo »kratkotrajno iživljavanje«.
Obrana je u kontaktu s Gotovinom, a prvi put su se èuli nakon generalova dolaska u Scheveningen. Dotad su kontaktirali s Gotovinom iskljuèivo preko španjolskog odvjetnika. Ivanoviæ nije znao u kojoj je pritvorskoj zgradi smješten Gotovina, u kakvoj æeliji, niti kakvi su mu susjedi, ali zna da se nije ni na što žalio. »Rekao mi je da je dobro, dobro je zvuèao«, izvijestio je Gotovinin branitelj i dodao da se Gotovina »ne žali, niti prigovara«.
»Najsretniji je bio kad je èuo svoga sina kojeg nije èuo èetiri godine«, isprièao je Ivanoviæ i dodao da æe Dunja Zloiæ Gotovina u Haag stiæi tek krajem tjedna, jer ga nije željela danas »gledati kroz staklo«.
Rekavši da ne zna zašto je Gotovina koristio »provaljenu putovnicu na ime Kristijan Horvat«, niti da je koristio putovnicu na ime Stjepan Senièiæ, Ivanoviæ je najavio da æe obrana dokazivati sve ono što je dokazivala u zadnje èetiri godine. »Oluja« nije trajala do 15. studenoga 1995. godine, nije zamišljena niti izvedena kao operacija etnièkog èišæenja, nego kao operacija oslobaðanja okupiranog hrvatskog teritorija. »U samoj akciji nije bilo nikakvih zloèina, što dokazuje i aktualna optužnica protiv Gotovine, nego su se, eventualno, neke stvari dogaðale nakon operacije«, tvrdi Ivanoviæ i napominje da æe obrana dokazivati da cilj »Oluje« nije bio smanjivanje srpske populacije.
O svjedocima i dokazima obrana æe odluèivati u hodu, a još æe razmisliti o prigovorima na optužnicu, jer joj je prvotni cilj brzo suðenje. »O tome ne možemo govoriti dok ne dobijemo dokumente tužiteljstva«, kazao je odvjetnik i dodao da obrana pod brzim suðenjem podrazumijeva poèetak za šest do devet mjeseci.
Gotovinina obrana je u kontaktu s braniteljima generala Èermaka i Markaèa. Spajanje postupaka protiv Gotovine s onim protiv Èermaka i Markaèa gotovo je neizbježno, a Ivanoviæ se nije želio izjasniti o spajanju optužnica, dok ne vidi materijale. Ne misli, meðutim, da æe Gotovinina i Èermakova obrana biti u sukobu, jer su njihove ovlasti bile toèno definirane i razgranièene.
Nije mogao komentirati navodno jamstvo Carle del Ponte o Gotovininom puštanju na slobodu, a nije želio govoriti ni o ukljuèivanju hrvatske Vlade u postupak, jer se Vlada, po njegovim rijeèima, u zadnja èetiri dana nije javila ni njemu ni obitelji uhiæenog Generala. »Ne znam hoæe li potpora Vlade biti samo deklarativna ili stvarna. Ne oèekujem birokratske zaplete oko odmrzavanja imovine obitelji Gotovina i mislim da æe to biti vrlo brzo riješeno, kao i pitanje mirovine njegove supruge, èime bi ona dobila zdravstveno osiguranje koje nema dulje od godinu dana«, istaknuo je odvjetnik Ivanoviæ.

D. ROMAC

 



Povratak

AKTUALNO