hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HND osuðuje prijetnje novinarima radija 101 i Latinice

16.12.2005.

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u današnjem priopæenju oštro osuðuje sve prijetnje smræu upuæene novinarima Radija 101 i urednici Zrinki Vrabec Mojzeš te urednicima i suradnicima tv-emisije Latinica.

"Nakon prijetnji novinaru Feral Tribunea Dragi Hedlu, najnovije prijetnje novinarima i urednicima Radija 101 i HRT smatramo najozbiljnijim napadom u ovoj godin na slobodu govora i mišljenja. Stoga HND od hrvatske policije traži da zaštiti novinare i omoguæi im da nastave normalno obavljati svoj posao", istièe predsjednik HND-a Dragutin Luèiæ.

Podsjeæajuæi da se novinari bave javnim poslom te da svaki èitatelj, slušatelj i gledatelj ima pravo o tom poslu suditi na svoj naèin, odnosno da svatko ima pravo i na posvemašnje neslaganje sa stavovima urednika i novinara, Luèiæ dodaje da u uljuðenoj zajednici nitko nema pravo svoj svjetonazor ili svoje poglede nametati nasiljem.

"Upravo zato HND poziva na javni dijalog i toleranciju te na stvaranje atmosfere u kojoj se bez straha mogu javno iznositi razlièita pa i posve opreèna mišljenja èak i o tako važnim pitanjima kao što je tok primjerice, uloga prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuðmana u novijoj hrvatskoj povijesti. Sve one koji olako sude o novinarskoj profesiji moramo podsjetiti i na one hrvatske novinare koji su obavljajuæi svoj posao poginuli tijekom Domovinskog rata te na èinjenicu da je samo tijekom prošle godine na razlièitim stranama svijeta poginulo 124 novinara, reportera i snimatelja", navodi se u priopæenju.

Istièuæi da Hrvatska ne bi smjela biti mjesto gdje se novinarima prijeti smræu, u HND-u naglašavaju da su "sve prijetnje i napadi na novinare i medije ujedno i prijetnje i napadi na slobodu javne rijeèi zajamèene Ustavom i brojnim meðunarodnim konvencijama".

(Hina)

Povratak

AKTUALNO