hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

POA u Vladi zbog transkripata objavljenih u Jutarnjem

11.01.2006.

ZAGREB - Zbog objave transkripta sa zatvorene sjednice Vlade u Jutarnjem listu prošli tjedan, iz kojeg se vidi da je Vlada pogodovala tvrtki Kamen Ingrad d.d., neki zaposlenici Vlade juèer su bili izvrgnuti ispitivanju djelatnika Protuobavještajne agencije (POA), a po nalogu tajnice Vlade Jagode Premužiæ zaposlenici u Banskim dvorima morali su potpisati izjavu da nisu vidjeli transkript.

Glasnogovornik Vlade Ratko Maèek potvrdio je da mjerodavna tijela u koordinaciji i s POA-om provode istragu u Vladi kako bi utvrdili tko je “neovlašteno raspolagao fonogramom”. Osoba za koju se potvrdi da je dala transkript Jutarnjem listu bit æe sankcionirana.

Provjera autentiènosti dokumenta

- Mjerodavna tijela najprije trebaju utvrditi je li rijeè o autentiènim dokumentima u odnosu na original. Ako se utvrdi da je transkript autentièan, utvrdit æe se odgovornost onih koji su se njime neovlašteno koristili. Te osobe bit æe sankcionirane - rekao je Maèek.

Na pitanje zašto se tajna služba ukljuèila u istragu, Maèek je odgovorio: - Istragu obavljaju mjerodavna tijela, dakle POA u koordinaciji s ostalim mjerodavnim tijelima.

Iz transkripta se vidi kako se premijer Ivo Sanader, unatoè upozorenju ministrice Marine Matuloviæ-Dropuliæ i ministra Branka Vukeliæa da je Vlado Zec godinama ilegalno vadio mineralnu sirovinu iz Parka prirode i državu oštetio za 60 milijuna kuna, založio da se tvrtki Kamen Ingrad d.d. smanji dug za 25 milijuna kuna i omoguæi otplata u èetiri rate.

Vlada je na kraju sjednice prihvatila premijerovu odluku: dug Kamen Ingrada sa 60 milijuna kuna smanjen je na 34,1 milijun kuna. Kamen Ingrad, meðutim, nije uplatio ni jednu ratu u državni proraèun, a rok je istekao 31. prosinca prošle godine. Nakon što je Jutarnji list objavio da Vlado Zec nije platio ni kune duga poèela je, po nalogu Središnjeg državnog ureda za imovinu, prisilna naplata od Kamen Ingrada.

Najavljena provjera transkripta

Objava fonograma sa zatvorene sjednice Vlade uzbunila je premijera, a premijer Sanader izjavio je kako sumnja u njegovu autentiènost. Premijer je najavio provjeru transkripta objavljenog u Jutarnjem listu, a juèer su poèeli pritisci na zaposlenike Vlade. Ni èetiri dana od objave transkripta nitko nije demantirao njegovu autentiènost.

Pritisci na zaposlenike Vlade ne samo da nisu nužni jer objavljeni transkript ne nosi oznaku tajnosti, nego svaki pokušaj pritisaka te vrste na zaposlenike Vlade može se smatrati mobbingom, tvrde struènjaci.

Mobbing u PBZ-u zbog isplate duga?

Jedna djelatnica Privredne banke Zagreb, u kojoj Kamen Ingrad ima glavni raèun, a blokiran je zbog dugova vjerovnicima, 2004 isplatila je oko milijun kuna jednoj privatnoj tvrtki koja je dulje vrijeme èekala da na raèun KI-a sjedne novac kojim bi mogli naplatiti potraživanja. Kamen Ingrad u to je vrijeme bio VIP klijent PBZ-a, a djelatnica je zbog isplate duga tvrtki pozvana na razgovor kod nadreðenih, a potom je i degradirana. Glasnogovornik PBZ-a Dumanèiæ rekao je, meðutim, kako struène službe nisu upoznate ni s jednim sluèajem degradiranja zbog isplate duga Kamen Ingrada.

Pišu: Hrvoje Appelt, Ana Plišiæ
Foto: Goran Mehkek

Povratak

AKTUALNO