hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Neæe biti glasanja o nepovjerenju Bandiæu

20.01.2006.

Na sljedeæoj sjednici Skupštine Grada, 26. sijeènja, neæe se glasati o povjerenju gradonaèelniku Milanu Bandiæu jer æe, èini se, veæina oporbe odbiti prijedlog Kluba zastupnika HNS-a - Liberalnih demokrata.
Haenesovci su u èetvrtak prijedlog o izglasavanju nepovjerenja Bandiæu uputili predsjednici Skupštine Tatjani Holjevac i drugim oporbenim zastupnicima, zbog toga što je gradonaèelnik, navodno, nedavno prijetio novinaru Veèernjeg lista Vojislavu Mazzocu. No, da bi gradski vijeænici o tom prijedlogu raspravljali i glasali, trebala bi ga podržati najmanje treæina zastupnika. A buduæi da hadezeovci i haespeovci neæe podržati taj prijedlog, do toga neæe doæi.
U meðuvremenu, Milan Bandiæ se isprièao, potvrdio je Vjesniku predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Luèiæ-Luce. Gradska služba za informiranje poslala je Luèiæu priopæenje, u kojem gradonaèelnik odbija tvrdnje o prijetnjama, o kojima je Vjesnik pisao u srijedu, uz dodatak: »Ako je itko gradonaèelnikovu reakciju shvatio kao prijetnju, on mu se isprièava«. Luèiæ potvrðuje da je u èetvrtak ujutro i osobno razgovarao s gradonaèelnikom.
»Kao predsjednik Društva osuðujem verbalni napad na novinara Veèernjeg lista. Moram upozoriti da su takvi napadi na novinare sve èešæi, a verbalne prijetnje lako mogu prerasti u stvarne«, rekao je Dragutin Luèiæ.
Predsjednica kluba HDZ-a Katarina Fuèek rekla je da njezini stranaèki kolege neæe podržati inicijativu HNS-a jer se gradonaèelnik u meðuvremenu javno isprièao novinaru. No, istièe da bi Bandiæ trebao pripaziti na svoje ponašanje.
Gradski zastupnik HSP-a Pero Kovaèeviæ kaže da opoziv gradonaèelnika ne bi imao smisla ako ga ne podrži SDP ili Nezavisna lista Tatjane Holjevac, u što ne vjeruje. »U zadnje vrijeme Bandiæ ima sve kraæi "fitilj"«, napominje Kovaèeviæ. Još je rekao da æe o tom prijedlogu haespeovci raspraviti u ponedjeljak, no ne vjeruje da æe ga i podržati.
Predsjednica Kluba gradskih zastupnika HNS-a i Liberalnih demokrata Morana Palikoviæ Gruden kaže da neæe odustati od svog prijedloga, buduæi da to nije prvi put da gradonaèelnik prijeti, u što se i sama uvjerila na sjednicama prethodnih sastava Skupštine Grada. Ona smatra da Bandiæ nije dobio Zagreb na poklon te da se ne može ponašati tako da šteti njegovom ugledu.    Marija Èekada, Hrvoje Dorešiæ, Tomislav Marinoviæ

Povratak

AKTUALNO