hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Novinarka zaštitila identitet informatora o spornom doktoratu

24.01.2006.

RIJEKA - U parniènom postupku koji dr. Boris Mlinariæ, bivši ravnatelj KBC-a vodi protiv Sveuèilišta u Rijeci, odnosno Medicinskog fakulteta zbog nezakonite odluke o oduzimanju doktorata što je u konaènici za posljedicu imalo i otkazivanje ugovora o radu, juèer je svjedoèila novinarka Novog lista Naða Berbiæ. Sutkinju Helenu Randiæ zanimale su okolnosti nastanka teksta, dan prije donošenja odluke o oduzimanju doktorata, a u kojem je novinarka Naða Berbiæ tek dala naslutiti kako je u tijeku provjera doktorata dr. Borisa Mlinariæa. Novinarka Berbiæ pozvala se, u svojstvu svjedoka na juèerašnjem roèištu, na Zakon o medijima. Na upit Milana Samardžiæa, opunomoæenika dr. Mlinariæa može li navesti izvore kod kojih je crpila informacije, Berbiæ je odgovorila da je saznanja o oduzimanju doktorata provjeravala iz više izvora, ujedno koristeæi zakonsko pravo ne otkrivanja identiteta, odnosno imena izvora.
Na upit dr. Mlinariæa ima li saznanja da je u njegovom sluèaju rijeè o uroti, odnosno politièkoj smjeni s mjesta ravnatelja KBC-a koju je kratko vrijeme obnašao, novinarka je nijeèno odgovorila. Kako je u meðuvremenu dr. Mlinariæ dobio radni spor, pravomoænu odluku Upravnog suda o nezakonitom oduzimanju doktorata, juèer je potvrdio da on osobno nema štete od nove Odluke kojom mu je Senat ponovo oduzeo doktorat, jer je, kazao je, nije ni dobio.
U ovom parniènom postupku Mlinariæ potražuje 100.000 kuna za nastale duševne boli koje je doživio zbog javnog praæenja njegova sluèaja.

S. KLEVA

Povratak

AKTUALNO