hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Mil(an)om ili silom!

10.02.2006.

Kao urednik kulturne rubrike Slobodne Dalmacije dužan sam upozoriti javnost kako je sasvim upitno hoæe li u ponedjeljak na ovim stranicama pronaæi prikaz predstave "Billie Holiday". Ne zato što je naš kazališni kritièar naglo obolio ili mu se, lijenèini, ne da pisati.
Odgovornost za eventualnu šutnju o umjetnièkim domašajima ekipe koja priprema glazbenu dramu o velikoj blues pjevaèici, može snositi samo trenutaèni intendant HNK Split Milan Štrljiæ. Na juèerašnjoj presici on je izvolio obavijestiti okupljene novinare kako njihovi kolege iz Slobodne Dalmacije provode teror. A vrlo dobro znamo kako se valja odnositi prema beskrupuloznim nasilnicima. Takve tipove nitko pametan neæe pripustiti u teatar, nego æe lijepo naložiti najbližem zaštitaru da im zasvira koju po klavijaturi rebara.

Povratak hraèka

"MilanNaravno, možemo samo nagaðati hoæe li Milan Štrljiæ s teških rijeèi prijeæi i na odgovarajuæa djela, pa svojim namještenicima narediti da prema novinarima Slobodne Dalamacije, ergo teroristima, postupaju kako dotièni šljam i zaslužuje. Dok se to ne dogodi, valja nam zabilježiti tek èinjenicu da se juèer jedan èelnik javne kulturne ustanove nakratko vratio svom izvornom, glumaèkom zanimanju i odrecitirao prostaèki monolog na sramotu uglednoj kuæi koju predstavlja.
Uzrujan kritièkim napisima, on nije uèinio ono što bi svaka odgovorna i dobro odgojena osoba na njegovu mjestu napravila. Umjesto da uzvrati argumentima, on je izabrao obraèun - pljuvaèkom. Za nevolju, na taj se korak odluèio u zao èas, pri orkanskoj buri, pa mu se lansirani hraèak vratio posrijed èela. Jer, svakoj iole obaviještenoj osobi jasno je da se juèerašnja provala nekontrolirana bijesa ne može objasniti Štrljiæevom tobožnjom željom da obrani ugroženi dignitet umjetnika kuæe koju predstavlja. Na verbalno cipelarenje novinara ovoga lista on se odluèio u ognjici panike, samo zato što je duboko zabrinut za svoju dužnosnièku fotelju.
Èovjek bi uistinu trebao biti kamena srca pa da ne pokaže makar mrvicu razumijevanja prema Štrljiæevoj dirljivoj opsjednutosti željom da zadrži prestižnu funkciju. Mene, primjerice, u posljednje vrijeme uvijek iskreno gane kada proèitam neki njegov intervju i onih nekoliko neizbježnih koliko i patetiènih redaka o bezmalo povijesnoj nuždi izglasavanja drugoga mandata tom vrijednom kazališnom pregaocu. No puno manje razumijevanja mogu pokazati prema èovjeku koji se dao uvjeriti kako je kazališna kuæa nedodirljiva monarhija, a on nitko drugi doli kralj Milan Prvi.

Zaglušujuæa buka

Reèeni imperator bez krzmanja se oglušio na našu pismenu molbu da dostavi podatke o poslovanju kuæe, premda je to kao prvi èovjek javne ustanove dužan uèiniti. Buka što je Slobodna podiže pišuæi o izboru novog intendanta njemu je nesnosna i zaglušujuæa, bogati, javnosti se serviraju krivotvorine i laži, uvjeren je Štrljiæ. Pritom, meðutim, glatko prešuæuje èinjenicu da s novinarima Slobodne veæ neko vrijeme ne želi razgovarati. S ljudima pak koji u našoj kuæi odluèuju o marketingu i novcu, Štrljiæ još uvijek ljubazno èavrlja. Njemu je, oèito, savršeno normalno dio zaposlenika jedne tvrtke etiketirati kao teroriste, a od druge polovice ponizno žicati medijsko pokroviteljstvo i grebati se za partnerski odnos.
Taj sasvim osebujni izbor ide, štono se veli, njemu na obraz. Meðutim, prilièno je drsko prljavštinu s vlastita lica prikrivati blaæenjem obraza novinara i gaženjem njihova dostojanstva. U civiliziranom svijetu raèuni za takve rabote znaju se ispostavljati i na sudovima. Mi æemo, za poèetak, cijeli ovaj sramni incident prijaviti Hrvatskom novinarskom društvu.

piše Ivica IVANIŠEVIÆ

Povratak

AKTUALNO