hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Požar u »Komsomolki«

14.02.2006.

MOSKVA - U zgradu izdavaèke kuæe »Presa« (Tisak) u kojoj se nalazi i najtiražniji ruski dnevni list »Komsomolska pravda« juèer prije podne izbio je požar na šestom katu koji su vatrogasci velikom mukom ugasili. Iako je šteta velika, mrtvih, na sreæu nije bilo. Samo su dvije žene imale zdravstvenih problema izazvanih dimom. One su smještene u jednu od moskovskih bolnica. Uništene su prostorije i arhiva popularne »Komsomolke«. O vrijednosti biblioteke i arhive najbolje govori podatak da su tamo bile fotografije i dokumenti kao i kompleti novina još od 1920. godine. U »Komsomolki« sada radi oko 300 suradnika. Iz zgrade je evakuirano nekoliko stotina zaposlenika. Prema prvim procjenama vatrogasaca, do vatre je moglo doæi zbog starih elektriènih instalacija.
Kao nedavno u Vladivostoku, i juèer se zbog nepravilno parkiranih automobila vatrogasci nisu mogli dugo vremena približiti zgradi i gasiti. Jaka vatra napravila je velike pukotine na zgradi izmeðu šestog i sedmog kata. Kada je planulo, desetak žena pobjeglo je na terasu i poèelo tražiti pomoæ jer se stubište nije moglo koristiti za izlazak iz zgrade. Tek nakon sat vremena vatrogasci su ih spustili svojim metalnim stepenicama.
U toj zgradi smještena je i redakcija »Rosiske gazete«, u kojoj je juèer u 13 sati trebao održati konferenciju za novinare Mihail Gorbaèov, posljednji lider SSSR-a. Osim »Komsomolke« i »Rosiske gazete« , u zgradi »Prese« nalaze se i redakcije »Tribune«, »Parlamentske gazete« i još nekoliko izdanja.
Vatra na šestom katu uništila je foto-arhivu i kadrovsku dokumentaciju »Komsomolske pravde«. Zanimljivo je da su novinari i fotoreporteri tog lista i juèer radili i pripremali izdanje za utorak. Njima su prostorije »posudili« kolege iz »Ekspres gazete«, tjednika koji pripada istom holdingu »Prof-medija«. Glavni urednik »Komsomolke« Vladimir Sungorkin rekao je da æe današnji broj (za utorak) izaæi na manjem broju stranica.   Branko VLAHOVIÆ

Povratak

AKTUALNO