hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Novinari Dela zaprijetili štrajkom

21.02.2006.

Ugledni ljubljanski dnevni list Delo i dalje potresaju unutarnji sukobi. Kolegij novinara tih novina odbacio je gotovo jednoglasno prijedlog predsjednika Uprave, Danila Slivnika, da novi glavni urednik postane Peter Janèiè, ugledni novinar iz mariborske Veèeri.
Iako mišljenje novinara nije obvezujuæe, ono je važno za buduæe odnose u redakciji. Kad je u prošlu jesen kolegij novinara odbio - s puno manjom usuglašenošæu - prijedlog da na èelo lista s televizije doðe Jani Virk, on je odustao od kandidature.
Delo tako i dalje vodi Darijan Košir, razriješen u srpnju prošle godine. Njegova je smjena povezana s nezadovoljstvom nove vlade pisanjem Dela, što je više puta potvrdio i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel. Razmjenom dionica poèetkom prošle godine veæinskim vlasnikom Dela postala je Pivovarna Laško koja je, navode dobro upuæeni izvori, da bi mogla dobiti pravo na kupnju znaèajnog udjela u trgovaèkom lancu Mercator, pristala na smjenu èelnog èovjeka Dela. Ubrzo Delo kupuje tjednik MAG, blizak vladajuæoj Slovenskoj demokratskoj stranci premijera Janeza Janše, a zatim u Upravu dolazi bivši novinar Dela, Danilo Slivnik, koji ubrzo postaje i predsjednik Uprave - Delo je napustio ranih 90-ih zbog neslaganja s urednièkom politikom. Slivnik je odbio stajalište novinara tvrdeæi da su neki od njih “još u samoupravljanju”. Novinari uzvraæaju da su, u sluèaju daljnjeg zaoštravanja, spremni i za štrajk. Vjeruje se kako je prava meta njihova protesta Slivnik, a ne Janèiè, koji je najavio da razmišlja o moguæem povlaèenju.

Povratak

AKTUALNO