hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Marèinko: Sve što sam rekao za Veèernjak, toèno je

06.03.2006.

Mjesec dana nakon što je objavljen intervju u Veèernjaku, izvršni direktor Orfeja Tomislav Marèinko potvrðuje da mu je direktor Blago Markota uruèio izvanredni otkaz, a na prijedlog Mirka Galiæa, Marije Nemèiæ, Ivanke Luèev i Josipa Guberine.

U obrazloženju otkaza stoji da je Marèinku "tvrdnjama u Veèernjem, kako je do 1990. na HTV-u radilo desetak suradnika Udbe i KOS-a, i da je 2000. provedena èistka urednika u informativnom progamu  stvorio atmosferu opæe društvene netrpeljivosti prema HRT-u... i prouzroèio iznimno nezdravu radnu atmosferu i netrpeljivost na HRT-u".

Stoga mu nastavak radnog odnosa u Orfeju nije moguæ  piše u obrazloženju. Marèinko kaže kako je ovakvo obrazloženje apsolutno zakonski neodrživo, što mu potvrðuje i njegov odvjetnik Darko Maržiæ.  Pa Galiæ i njegovi suradnici kao da su ovih mjesec dana proveli na Marsu. Ja sam još u intervjuu rekao da nije moj posao objavljivati imena udbaša, poslije su to od mene javno tražili Mirko Galiæ i Mirjana Rakiæ, a istodobno, u medijima su objavljeni popisi i udbaša i kosovaca  kaže Marèinko.

Dodaje da se na tim popisima može nabrojiti toèno ono što je on rekao  desetak je ljudi na HTV-u radilo za jugoslavenske tajne službe.  Posebno mi je zanimljivo da me inkriminiraju zbog tvrdnje o èistkama 2000. Obrad Kosovac, koji je tada bio glavni urednik, u intervjuu HL-u potvrðuje da su upravo M. Rakiæ i njezini suradnici poèistili 60 urednika. Galiæ je tada bio na èelu HTV-a, a Kosovcu je osobno Raèan rekao da æe ga smijeniti  kaže Marèinko. 

Žalit æu se, a na sastanku s Galiæem, u èetiri oka,rekao mi je da æe, kad stigne žalba, formirati komisiju od tri najpoštenija hateveovca, od kojih nijedan neæe biti ni Marèinkov ni njegov prijatelj, a njihovu æe odluku Galiæ uvažiti  kaže Marèinko.  Sve što sam rekao pokazalo se toènim, i neæu šutke gledati blaæenje HTV-a i Domovinskog rata  završava Marèinko.     Davor IVANKOVIÆ

Povratak

AKTUALNO