hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Iraèka blogerica u utrci za 44.000 eura

28.03.2006.

Anonimna autorica bloga naslovljenog Baghdad Burning, koja miješa humor, beznaðe i otrovne politièke komentare, nominirana je za najveæu britansku publicistièku nagradu.

 


Meðunarodnu èitateljsku publiku stekla je pod imenom Riverbend, fakultetski je obrazovana, a svoje postove redovito objavljuje od kolovoza 2003. Nagrada Samuel Johnson, za koju je nominirana, najvrednija je, što se novèanog iznosa tièe, na svijetu.

Riverbend je svoje pisanje poèela sljedeæim rijeèima: "Žena sam, Iraèanka i imam 24 godine. I preživjela sam rat. To je sve što trebate znati. Uostalom, to je sve što je važno ovih dana."

Ubrzo je pisala kako je ostala bez posla u softverskoj kompaniji, naime "za žene je postalo opasno da idu same na posao".

Njezin online dnevnik je u tiskanom izdanju, u žanru biografije i memoara, objavila mala izdavaèka kuæa Marion Boyars 2005., a uskoro bi trebalo izaæi novo, mekoukorièeno izdanje.

Glasnogovornica izdavaèa kaže da im je poznat identitet Riverbend, ali ga u skladu s njezinim željama neæe objaviti.

U svojem zadnjem postu od 18. ožujka Riverbend opisuje promjene koje su zadesile Irak od poèetka amerièke invazije u ožujku 2003.

Kao i mnoge druge, i nju brine rastuæa podjela izmeðu šijita i sunita, za koju kaže da praktièki nije postojala kad je bila mala, a "sada raspiruje nasilje koje mnogi opisuju kao graðanski rat".

"Ono što najviše zabrinjava oko trenutne situacije, je èinjenica da je religiozna diskriminacija postala tako uobièajena", piše Riverbend.

"Ni najgori cinièni kritièari rata nisu mogli zamisliti da æe zemlja biti u tako jadnom stanju tri godine nakon rata... Bože, èuvaj nas od èetvrte."

Baghdad Burning veæ je osvojio treæe mjesto za reportažu nagrade Lettre Ulysses, za što je autorici pripalo 20.000 eura te je ušao u uži izbor za nagradu za slobodu izražavanja Index on Censorship.

Profesor Robert Winston, koji predsjeda žirijem nagrade Samuel Johnson, pozdravlja kvalitetu ovogodišnjih nominacija.

"Iznenaðujuæe je da je sastavljanje šire liste nominacija bio jako zahtjevan posao. No, proèitali smo svih 168 prijava i odabrali zaista izvrsne knjige, sve iznimno napisane. Tako u izboru imamo široki raspon žanrova, od suvremene do antièke povijesti, politiku, znanost i umjetnost, biografiju, autobiografiju...", rekao je Winston.

Dobitnik nagrade Samuel Johnson bit æe objavljen u hotelu Savoy u Londonu, 14. lipnja, a nitko ne vjeruje da bi na sveèanosti mogla sudjelovati i Riverbend.

Povratak

AKTUALNO