hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Privredni vjesnik: Veæ osvojeno tržište

19.04.2006.

Hrvatska gospodarska komora postala je veæinskim vlasnikom Privrednog vjesnika. Stari-novi tjednik, najavljuje njegov direktor Nikola Bauèiæ, bit æe sve, samo ne bilten komore, iako je namijenjen njezinim èlanovima.

Novog lay-outa i dizajna, analitièan, edukativan, moderan, informativan i savjetodavan te pojaèan ekipom uglednih novinara, Vesnom Antoniæ, Dragom Živkoviæem, Goranom Šikiæem...
Respektabilna tradicija

Privredni æe se vjesnik, kao magazin hrvatskih gospodarstvenika, svakog ponedjeljka  poèevši od sredine svibnja  naæi na stolovima tvrtki, èlanova komore, te cjelokupnog državnog i društvenog sustava.

Tjednik æe se tiskati u 100.000 primjeraka i za sve njih bit æe besplatan. Neæe se, naime, prodavati u kioscima jer, prema rijeèima novoga glavnog urednika Darka Bukoviæa, nikome od kolega iz drugih gospodarskih redakcija, koje su na tržištu, ne žele otimati kruh iz ruku. Tvrtke koje nisu èlanovi komore, a procijene da bi ih taj novi strateški list hrvatskog gospodarstva mogao zanimati, na svoj æe se primjerak pak, moæi pretplatiti.

Direktor Bauèiæ kaže kako su vlasnièka transformacija Privrednog vjesnika i prateæe oklonosti nastale dijelom i prirodnim odljevom veæeg dijela zaposlenika u mirovinu, jedini razlozi zbog kojih tjednik nije još u ovoj godini izišao s novim brojem.

 Unatoè tome što  je Privredni vjesnik raspadom Jugoslavije izgubio golem dio tržišta na kojem je desetljeæima bio zastupljen, uvijek je zadržao visoku   kvalitetu i nastavio s izlaženjem i izdavanjem cijenjenih i èesto citiranih izdanja poput 400 najveæih, Banke - Hrvatska i svijet, Poslovna oèekivanja itd.
Stoga se ne može govoriti o propadanju tjednika. Privredni se vjesnik   jednostavno suoèio s istim problemom koji prati sve hrvatske novine i poduzeæa uopæe, a to je  malo tržište!  istièe Bauèiæ. Preuzimanjem veæinskog dijela tog najstarijeg poslovno-financijskog tjednika, koji je 1953. godine pokrenut upravo u sklopu Komore, HGK je, meðu ostalim, htio osnažiti i komunikaciju sa svojim èlanstvom, odnosno gospodarstvenicima, veli direktor. Oni, pogotovu u vrijeme višegodišnjih pristupnih pregovora Hrvatske s EU, moraju dobiti sve relevantne informacije, nužne za poslovanje, te informacije o trendovima u okružju, regiji, EU, zakonskim i ostalim promjenama.

Od ružièastog u žuto
Vlasnièka koncepcija bit æe apsolutno odvojena od ureðivaèke,   što potvrðuje i imenovanje samog glavnog urednika Bukoviæa, struènjaka za gospodarstvo, s iskustvom iz Hine i HUOJ-a, koji ima potpunu slobodu za sastavljanje i neovisno voðenje redakcije i novina. Nulti broj tog osuvremenjenog 53-godišnjaka, koji æe izlaziti na 32 stranice, veæ je otišao u tiskaru, doznajemo od Darka Bukoviæa.
 Koncepcijski, bit æe to informativne i nadasve prijemèljive novine koje æe imati upotrebnu vrijednost te æe izlaziti pod svojevrsnim sloganom informacija, ne senzacija - kaže on.

Poplava ružièastih gospodarskih novina donijela je pak ideju da se Privredni vjesnik ubuduæe tiska na žutom papiru. No jedino žutilo u njihovu tjedniku bit æe papir, što æe biti i krovna poruka novine, istièe Bukoviæ. To ne znaèi da Privredni vjesnik neæe govoriti o goruæim temama u gospodarstwvu. Dapaèe, one æe biti obraðene sa svih strana, ali bez senzacija. Tjednik æe poticati i humanu stranu poslovanja, svijest i društvenu odgovornost. Davat æe savjete iz financija svojim èitateljima, proizvoðaèima, ali i menadžerima, prenositi zanimljivosti i savjete struènjaka i iz najuglednijih svjetskih gospodarskih listova, objavljivati natjeèaje tvrtki, èlanica HGK, komentare tjedna, koji neæe biti povlastica glavnog urednika...

Tjednik ne bi bio potpun bez svoga  on-line  izdanja, koje æe biti upotpunjeno i audioizjavama, a sve to kako bi   Privredni vjesnik  postao nezaobilazan suradnik u poslovnom odluèivanju i praæenju dogaðaja na hrvatskom i inozemnom tržištu, koji, najavljuje direktor Bauèiæ, ima optimistiènu buduænost.

Povratak

AKTUALNO