hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Nedopustiv obraèun državnih tijela s kritièkim medijem

28.04.2006.

BEOGRAD - Nakon odluke Republièke radiodifuzne agencije (RRA) da na 30 dana zabrani rad BK TV rasprostranjeno je uvjerenje kako je to poèetak kraja te televizije, treæe po gledanosti u Srbiji. Gašenje programa TV BK obavljeno je uz asistenciju policije, što je u javnosti ocijenjeno kao nedopustiv naèin obraèuna jednoga državnog tijela (RRA) s medijem koji se usudio kritizirati odluku Agencije o dodjeli pet nacionalnih frekvencija kojom je TV BK ostala bez koncesije.

Oba novinarska udrženja kao i drugi mediji stali su na stranu BK TV, smatrajuæi kako je primijenjen nedemokratski èin prema jednom mediju, koji drukèije misli od državnog tijela. RRA svoju odluku obrazlaže pristranošæu TV BK u predizbornoj kampanji za predsjednika Srbije, voðenoj prije dvije godine, kada je favorizirala svog vlasnika Bogoljuba Kariæa, a kasnije njegovu stranku Pokret snaga Srbije. Prevladava uvjerenje kako je RRA izvor svoje agresivnosti u nastupu prema BK TV crpila iz podrške dijela vlade Srbije iako Mlaðan Dinkiæ, ministar financija i osoba koja je najviše angažirana u demontaži carstva braæe Kariæ, to osporava. Prema ocjeni vodeæih novinarskih udruga, vijeæe RRA je selektivno i arbitrarno primjenilo Zakon u sluèaju BK TV. Glavni urednici beogradskih medija na zajednièkoj sjednici podržali su stavove profesionalnih udruga, posebno osudivši uporabu policije. Pored više stotina zaposlenih i novinara iz drugih redakcija, ispred zgrade BK TV i u njoj okupili su se, u vrijeme noæne intervencije policije, graðani, kao i niz javnih osoba meðu kojima su bili poznati odvjetnik Rajko Daniloviæ, poslanik SDP Meho Omeroviæ, lider Demohrišæanske partije Srbije Vladan Batiæ, te glumci Jelica Sretenoviæ i Petar Božoviæ.
Postoji uvjerenje kako podržavanje Bogoljuba Kariæa u predizbornoj kampanji nije glavni razlog prekida programa, veæ emisija koju je BK TV emitirala posljednjih tjedan dana, u kojima su osobe iz javnog života i graðani kritizirali odluku RRA kojom je uskraæena nacionalna koncesija toj televizijskoj kuæi, a dana drugoj koja postoji na papiru (TV Avala) iza koje stoji krupni kapital koji su objedinili pojedini srbijanski tajkuni na èelu s Dankom Ðuniæem. Da su èlanovi RRA neuobièajeno oštro reagrali, potvrðuju rijeèi predsjednika vijeæa RRA Nenada Cekiæa, koji je cijeli postupak lapidarno objasnio kako je BK TV sama sebe zatvorila jer je svakodnevno satima kritizirala postupak RRA. Na osorno ponašanje pojedinih èlanova RRA reagirao je Dragan Kojadinoviæ, ministar za kulturu i medije koji je odluku o dodjeli frkvencija nazvao skandaloznom i zataražio smjenu sadašnjeg sastava Agencije, pripisujuæi Dobrici ∆osiæu najveæi utjecaj pri njegovu sastavljanju. Kojadinoviæ je poslije prekida programa BK TV izjavio kako ne smije ostati neotkriven onaj tko je to odluèio, objašnjavajuæi da to “nije napravio um koji može pridonijeti demokratizaciji Srbije, makar i u najmanjoj mjeri”. Nenad Cekiæ požalio se srbijanskoj vladi na Kojadinoviæevo reagiranje. Zamjetno je da je do drastiène odluke RRA o prekidu programa došlo nakon razgvora s Milomirom Mariæem v. d. glavnim urednikom BK TV, koji je Cekiæa nazvao šefom BIA-e (državne sigrnosne agencije) i pripadnikom Hitlerove mladeži.

Uz pitanje kakav je to Zakon o radiodifuziji koji nije predvidio pravo žalbe na odluku državnoga tijela, što se smatra nedopustivim propustom srbijanskog parlamenta, javnost je iznenaðenja brzom raekcijom policije, što navodi na pomisao da dogaðanja vezana uz BK TV imaju politièku obojenost. Odluci RRA najviše se zamjera što je Agencija tim potezom pokazala kako ne dopušta iznošenje drukèijih stavova koji se tièu kritike na njezino dodjeljivanje nacinalnih frekvencija. Sa zanimanjem se oèekuje kako æe RRA reagirati na najavljenu žalbu RTL i na upozorenje iz njemaèkog veleposlanstva kako æe temeljito prouèiti objašnjenje Agencije zašto RTL-u nije dodijeljena nacinalna frekvencija. Objašnjenje potpredsjednika RRA Aleksandra Vasiæa kako privremeni prekid emitiranja programa ne znaèi konaèno gašenje BK TV, veæ samo opomenu na njezinu ureðivaèku politiku u informativnom programu nije previše uvjerljivo jer gubitkom nacionalne frkvencije televiziji se bliži kraj postojanja. U obranu TV BK stali su pojedini ugledni pojedinci, izražavajuæi zgroženost i strahovanje zbog ponašanja jednoga neovisnog državnog tijela u kojemu su prepoznali osornost, agresivnost i osvetoljubljivost.

Povratak

AKTUALNO