hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Oriana Fallaci pred sudom zbog vrijeðanja islama

13.06.2006.

Talijanska novinarka Oriana Fallaci nije se pojavila na prvom danu sudskoga procesa koji se vodi protiv nje u Bergamu zbog vrijeðanja islama u knjizi koju je izdala 2004. godine.

Prvi je dan procesa protekao u tehnièkim pitanjima, a nastavak je zakazan za 26. lipnja, izjavio je Matteo Nicoli, odvjetnik koji zastupa muslimanskog aktivista koji je pokrenuo sudski postupak protiv poznate novinarke koja živi u New Yorku. Adel Smith, koji takoðer nije bio prisutan na sudu, tužio je O. Fallaci zbog nekih poglavlja u njezinoj knjizi “Snaga razuma” za koju tvrdi da predstavljaju “napad na islam”.

Odvjetnik Nicoli na sudu je proèitao citat u kojem O. Fallaci govori o islamu kao “bazenu ... koji se nikad ne èisti”. Inaèe, Smith je takoðer poznat kao osoba radikalnih stavova. Javnost je prvi put uzburkao 2003., kada je zatražio da se iz javne osnovne škole u koju idu njegovi sinovi uklone raspela. Èelnik je male Muslimanske unije, a pokretanjem niza sudskih procesa, okrenuo je veæinu islamskih udruga u Italiji protiv sebe.

Talijanski je sud prošle godine prihvatio tužbeni zahtjev prema kojem je O. Fallaci prekršila zakon koji zabranjuje “vrijeðanje” vjere. Ako joj bude utvrðena krivnja, kazna može doseæi i 7500 dolara.

Fallaci je za amerièku novinsku agenciju Associated Press prošle godine izjavila da je “iznijela svoje mišljenje u knjizi i to je sve”.

Slavna talijanska novinarka u karijeri je kritièki pisala protiv fašizma, komunizma i svake vrste fanatizma, a u spornoj knjizi napisala je da je Europa prodala dušu islamskoj invaziji.

Povratak

AKTUALNO