hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Kovaèeviæ pogriješio oko Viduke

27.06.2006.

 Sportski novinar HTV-a Bruno Kovaèeviæ napravio je profesionalnu pogrešku i prekršio programska naèela u izvještaju uoèi nogometne utakmice Hrvatska - Australija, zakljuèilo je na današnjoj sjednici Programsko vijeæe HRT-a.

Kovaèeviæ se, podsjetimo, neprimjereno našalio na raèun australskog reprezentativca hrvatskog podrijetla Marka Viduke kojem je rekao da pazi kako igra protiv Hrvatske zbog svoje vikendice u Dubrovniku.

Takvu izjavu pojedini vijeænici okarakterizirali su svojevrsnim pozivom na linè, a zatraženo je i oèitovanje Sportskog programa HTV-a o tom incidentu. Vijeæe je raspravljalo i o drugim sadržajima HTV-a vezanim uz Svjetsko nogometno prvenstvo.

- Javna televizija mora voditi raèuna kako se ponaša kada su u pitanju žene, manjine, državni simboli - istaknuo je vijeænik Danko Bljajiæ, navodeæi kao primjer šovinizama najavu Sportskog programa za SP u kojem je žena vezana u zahodu, dok suprug gleda nogomet, na što je reagirala Jadranka Kosor.

 Uz šovinistièke, naveden je i primjer reklame u kojoj Japanac pjeva hrvatsku himnu, a koja je poslije skinuta s programa nakon brojnih reakcija uglavnom iz dijaspore.

- Marketinški sadržaj podliježe istim zakonima kao i program, ne smije biti šikaniranja. U ovim sluèajvima to se nije poštivalo, a te propuste smo raspravili- istaknuo je glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galiæ.         

Povratak

AKTUALNO