hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Joviæ ne oèekuje drastiènu kaznu Autor STOJAN DE PRATO DEN HAAG

12.07.2006.

Komentator Slobodne Dalmacije Josip Joviæ uvjerljivo je juèer pred Meðunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu obrazlagao zašto je 2000. godine, tada kao glavni urednik Slobodne Dalmacije, prekršio sudski nalog i objavio svjedoèenje Stjepana Mesiæa u sluèaju Blaškiæ, zbog èega je optužen za prijezir Suda.

Ustavni zakon o suradnji s ICTY-jem, objasnio je Joviæ, nalaže da se suradnja odvija preko hrvatskih tijela, od kojih zabranu objavljivanja nije dobio, a prema svim mišljenjima koja je o tome zatražio od Državnoga odvjetništva, Vlade i njena tadašnjega potpredsjednika zaduženog za suradnju s ICTY-jem Gorana Graniæa, pravnih struènjaka mogao je nastaviti objavljivanje.

Ni danas nisam siguran može li mi ovaj sud izdati nalog koji se tièe mojega prava na slobodu informiranja èitatelja izjavio je Joviæ. Iako nevješt pravu, odgovorima je razoružavao tužitelja Davida Akersona, koji je èak i opremu novinskih èlanaka tretirao kao pravni spis.

Joviæev odvjetnik Krešimir Krsnik dokazao je da je sam Mesiæ još od 1998. u raznim glasilima priznao da je svjedoèio pred ICTY-jem, da je rijeè o "hrabrome politièaru koji uvijek govori što misli" te da mu sigurnost, posebice od 2000., kad ga se èuva kao predsjednika, objavom svjedoèenja nije bila ugrožena. Tužiteljstvo nije objasnilo zašto je upravo Joviæa izabralo da mu sudi meðu svima koji su objavili Mesiæevo svjedoèenje. Presudu æe predsjednik sudskoga vijeæa Patrick Robinskon objaviti "uskoro", a Joviæ oèekuje kaznu, "ali ne drastiènu".


Povratak

AKTUALNO