hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Do kraja godine Zbornik radova Skupa

14.07.2006.

ZADAR - Meðunarodni znanstveni skup "Kraljski Dalmatin - 200 godina zadarskog i hrvatskog novinarstva u europskom kontekstu" koji se protekla dva dana održavao na Sveuèilištu u Zadru juèer je priveden kraju.

Podsjeæamo, skup je sveèano otvoren u srijedu 12. srpnja, na dvjestotu godišnjicu izdavanja prvog broja "Kraljskog Dalmatina" - prve novine na hrvatskom jeziku. Novine su izlazile do 1810. godine i važan su kulturni i intelektualni doprinos bogatoj povijesti Hrvatske i Zadra, tada glavnog grada Dalmacije.

Organiziran od strane Odjela za Informatologiju i komunikologiju Sveuèilišta u Zadru, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, ovaj je Meðunarodni znanstveni skup okupio niz eminentnih struènjaka koji su kroz šest plenarnih sjednica raspravljali o razlièitim segmentima hrvatskog novinstva i novinarstva u povijesti i sadašnjosti, ali i o njegovom identitetu u buduænosti kad Hrvatska postane dio Europske unije. Voðeni željom da se utjecaju „Kraljskog Dalmatina“ na povijest hrvatskoga novinarstva i cjelokupnog kulturnog razvitka naše zemlje da veæi znaèaj, sudionici skupa u svojim su izvještajima obuhvatili razlièite teme ujedinjene u šest zadanih tema rasprave - "Novinstvo prije i u doba Kraljskog Dalmatina", "Tradicija knjižnièarstva i europski književni odjeci Kraljskog Dalmatina i zadarskog novinstva", "Tradicija uloge medija u kulturi obrazovanja", "Profesionalni novinarski identitet i javnost u hrvatskom povijesnom kontekstu", "Žanrovske i stilske interkulturalne povijesne veze i usporedbe", te "Medijsko oglašavanje u kontekstu gospodarskog približavanja Europskoj uniji".

Prof. dr. sc. Josip Vidakoviæ, proèelnik Odjela za informatologiju i komunikologiju Sveuèilišta u Zadru, ujedno i Predsjednik Inicijativnog i Organizacijskog i programskog odbora Skupa, iznimno je zadovoljan njegovom realizacijom:

- Ovaj je skup otvorio vrata daljnjim istraživanjima kompletnih periodika, a posebno novinstva 19. stoljeæa koje je neiscrpni rudnik svekolikih informacija o svim segmentima društva. Naime, ni jedan službeni dokument ne može nam dati tako jasan prikaz slike èovjeka 19. stoljeæa, njegovih poimanja svijeta, njegove psihe, kaže prof. dr. sc. Vidakoviæ i napominje da æe do kraja ove godine biti objavljen Zbornik radova Skupa u kojem æe se naæi svi znanstveni radovi predstavljeni na Skupu.

PREDAVANJE DIPL. NOV. NEDJELJKA JUSUPA Zadarski medijski boom

Uz predavanja o samom "Kraljskom Dalmatinu" i povijesti hrvatskog i dalmatinskog novinarstva i tiskarstva u 19. stoljeæu, na skupu je predstavljena i aktualna situacija u lokalnim medijima i njihova uloga u današnjem društvu.

Dipl. nov. Nedjeljko Jusup, jedan od osnivaèa Zadarskog lista, u svom je predavanju u recentnoj povijesti zadarskog novinarstva – „Tradicija, stagnacija i razvitak medija u Zadru“ - istakao da je u posljednjih petnaestak godina Zadar doživio medijski boom. Naime, u Zadru danas postoji èak devet lokalnih medija - jedna televizijska i èetiri radijske postaje, te èetiri tiskovine, a tu su i dopisništva svih znaèajnijih dnevnih novina, zatim državne agencije HINA-e i katolièke agencije IKA-e, kao i zadarski HTV-centar u sklopu državnog HRT-a. Sve te medije i dopisništva opslužuje i od toga živi oko 150 novinara, uz odreðeni broj menadžera, marketinških struènjaka, dizajnera, grafièara, snimatelja, tehnièara, tiražista i ostalog osoblja.

Postavivši pitanje radi li se od medijskom èudu, èudovištu ili pak povratku u davne, slavne dane zadarskog novinarstva, Nedjeljko Jusup zakljuèuje: - Uspostavom samostalne hrvatske države, kada za pokretanje medija više nisu bile potrebne dozvole socijalistièkih saveza i kada tržište, znanje i sposobnost postaju kriterij uspjeha i u ovoj profesiji, u Zadru mediji poèinju nicati doslovce kao na tekuæoj vrpci. Ne radi se, dakle, ni o èudu, ni o èudovištu, veæ o nastavku tradicije prvih osamnaest godina 19. stoljeæa kad je u Zadru, uz šest tiskara, samo na hrvatskom jeziku izlazilo gotovo 40 razlièitih novina i èasopisa. U trenutku kad su za to napokon stvoreni uvjeti, dakle, poèetkom devedesetih godina 20. stoljeæa, zadarsko se medijsko bogatstvo ponovno probudilo, istièe Jusup.

Mediji u Zadru, dodaje on, danas su gotovo kao oni u prièi s kraja 19. stoljeæa, ali današnji, utemeljeni potkraj prošlog i poèetkom 21. stoljeæa, uglavnom su projekti samoniklog poduzetništva, bez pomoæi države i politike, a hoæe li, i koji æe opstati, odluèuje ponajprije tržište i kadrovi, odnosno znanje. Nažalost, otkrio je dipl.nov. Nedjeljko Jusup, više od pedeset posto od 150 spomenutih zadarskih novinara nije završilo visoke škole i fakultete, a diplomirani novinari mogu se nabrojiti na prste jedne ruke.

- Potreba za obrazovanim novinarima može se promijeniti nabolje jer u sklopu zadarskog Sveuèilišta djeluje i Odsjek za informatologiju i komunikologiju na kojem se mogu školovati ne samo buduæi zadarski novinari nego i oni koji veæ rade kao novinari, a nemaju visokoškolsko obrazovanje, dodao je Jusup na kraju svoj izlaganja uvjeren da æe se zadarski mediji nastaviti razvijati s razvojem Zadra i Zadarske regije.

Poèast akademiku Vjekoslavu Maštroviæu

Sudionici Meðunarodnog znanstvenog skupa "Kraljski Dalmatin - 200 godina zadarskog i hrvatskog novinarstva u europskom kontekstu" odali su poèast akademiku Vjekoslavu Maštroviæu koji je dao neprocjenjiv doprinos prouèavanju povijesti zadarskog novinstva. Akademik Maštroviæ bio je ravnatelj Nauène biblioteke u Zadru (1947.-60.), a 1954. godine postao je direktor Instituta za historijske nauke JAZU u zadru i urednik zbornika Radova istog instituta. Od 1963. do 1970. godine bio je urednik Pomorskog zbornika, a objavio je niz znanstvenih radova koji ukljuèuju teme iz društveno-politièke, književne i kulturne povijesti Zadra i Dalmacije.

Delegacija predvoðena prof. dr. sc. Josipom Vidakoviæem u kojoj su bili doc. dr. sc. Robert Bacalja, dipl. nov. Nedjeljko Jusup i prof. dr. sc. Tihomil Maštroviæ, sin pokojnog akademika Maštroviæa položila je juèer cvijeæe na njegov grob.

Povratak

AKTUALNO