hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Traži se krtica u MUP-u

26.07.2006.

Odvjetništvo podsjeæa da je istražni sudac zagrebaèkog Županijskog suda obvezao osobe koje su 20. srpnja bile na roèištu da su dužne èuvati kao tajnu sadržaj iskaza svjedoka.

No, kažu u Odvjetništvu, iz teksta koji je u Veèernjem listu objavljen po naslovom Glavaš neæe u pritvor neprijeporno proizlazi da je prenesen dio sadržaja iskaza svjedoka ispitanih nakon donošenja naloga o èuvanju tajne.

U Veèernjem listu objavljen je dio iskaza dvojice svjedoka, ratnog generala Karla Gorinšeka i pukovnika Ivana Grujiæa, koji su ispitani 20. srpnja u istražnom postupku protiv Branimira Glavaša i Krunoslava Fehira, osumnjièenih za ratni zloèin protiv civila u Osijeku 1991.


MUP: Glavaš je sumnjiv
Ministarstvo unutarnjih poslova odbacilo je Glavaševe optužbe o navodno nezakonitu radu osjeèke policije i naèelnika Vladimira Fabera.

MUP u priopæenju navodi da je tijekom izvida kažnjivih djela, poèinjenih 1991. i 1992. na osjeèkom podruèju, utvrðena osnovana sumnja da je Glavaš poèinio ratni zloèin protiv civilnog stanovništva pa je Državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava i istièe da je Odvjetništvo utvrdilo pravnu utemeljenost kaznene prijave i pokrenuo kazneni postupak.

To znaèi, napominju, da je rad osjeèke policije u dotiènu predmetu ocijenjen uspješnim te da policija nije nadležna za daljnji tijek postupka.

MUP navodi u priopæenju da æe Ravnateljstvo policije i osjeèko-baranjska Policijska uprava štititi sve osobe koje su dale podatke važne za kazneni postupak ako bi im prijetila opasnost ili se na njih bude vršio pritisak.

net.hr

Povratak

AKTUALNO