hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Osloboðeni novinari morali prijeæi na islam

28.08.2006.

Dopisnik Steve Centanni, 60-godišnji Amerikanac, i snimatelj Olaf Wiig, roðen na Novom Zelandu (36), pušteni su na slobodu u jednom hotelu u Pojasu Gaze i dobro se osjeæaju, javila je postaja Fox News.
Novinare je 14. kolovoza otela dotad nepoznata skupina koja se naziva Brigade svetog džihada. Odgovornost za otmicu preuzeli su prošle srijede kada su od SAD-a zatražili da u roku od 72 sata oslobodi sve muslimane u amerièkim zatvorima. Washington je odbacio njihov zahtjev, odgovorivši da »nema ustupaka za teroriste«.
Rok koji su otmièari postavili istekao je u subotu, a ubrzo nakon toga otmièari su objavili videosnimku na kojoj su Centanni i Wiig odvojeno proèitali izjave da su prešli na islam. »Promijenio sam ime u Khaled i prihvatio islam«, rekao je Centanni. Agencije su prenijele i sadržaj Wiigove izjave, koji je pozvao lidere zapadnog svijeta da se prestanu skrivati iza »mita da se ne pregovora s teroristima«.
Nakon oslobaðanja, Centanni i Wiig su objasnili da su izjave proèitali pod prijetnjom oružja. Otmica Foxovih novinara bila je neuobièajeno duga za prilike u Pojasu Gaze gdje su otmice stranaca obièno traju nekoliko sati do nekoliko dana. Analitièare je zaèudio i zahtjev navodno palestinskih otmièara za oslobaðanje muslimanskih zatvorenika u Americi, što - prema njihovom tumaèenju - otvara pitanje tko zapravo stoji iza otmice.

Povratak

AKTUALNO