hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Katkad treba i prešutjeti

30.08.2006.

Temu tjedna, uhiæenje rijeèkog lijeènika zbog primanja mita, nismo u razgovorima mogli zaobiæi ni èitatelji i ja. Svi smo suglasni da treba raskrinkati one koji traže mito. Ne samo lijeènike nego i suce, politièare, policiju, sve do šalterskih radnika.
"Svaka èast toj rukometašici, ali pitam se je li bilo pametno da su novine objavile njezino ime. Što nju sada èeka?", pitala je èitateljica, onako retorièki, ne tražeæi odgovor.

Prema mojim saznanjima prvi je to uèinio Nacional, a onda i svi ostali. Veèernjakovi su novinari nekoliko dana èuvali tajnu, ali kada je otkrivena, više nisu mogli šutjeti. Moje je mišljenje da novinari nisu trebali objaviti identitet osobe koja je prijavila kirurga. Ime i prezime svjedoka nedvojbeno je zanimljiva informacija, ali nije suštinska. Novinari su nakratko zadovoljili èitateljsku znatiželju i dugoroèno nanijeli štetu borbi protiv "mitologije".

Obrnuli su sustav vrijedosti, važnije im je bilo tko je uèinio to, svi su se složili, herojsko djelo, a manje važno što je i kako uèinjeno i kakve æe posljedice trpjeti konkretna osoba, ili, èak svi mi. Potvrdu tog mišljenja nalazim i u Veèernjakovu istraživanju od prošle subote  èak 47,4 posto dali bi mito i ne bi prijavili primatelja. Ako se tome pribroji i dio od 7,2 posto neodluènih, može se reæi da je više onih koji bi platili i šutjeli.

Novinari su ovaj put zaboravili na kodeks èasti, nisu poštovali želju osobe da ostane anonimna i koja je na neki naèin zaštiæeni svjedok, a budu li tražili opravdanje u "interesu javnosti" (tako to zovu zakon i kodeks), griješe, jer novinar prije svega "treba štititi èovjekovu intimu od neopravdanog ili senzacionalistièkog otkrivanja javnosti...".

A novinari su veæ pokazali da znaju šutjeti kad treba. Prisjeæam se primjera koji se ovih dana opet aktualizira, kada je otet sin generala Zagorca. Iako su novinari znali što se dogaða, dogovorno su, za dobrobit djeteta i cijele akcije, šutjeli dok sluèaj nije bio riješen. A javnost nije ostala prikraæena za bitne informacije.

I sada moja retorièka pitanja: koliko æe se ljudi usuditi prijaviti "mitologiju" ne strepeæi za posljedice, s kakvim æe osjeæajem novinari koji su pisali o rijeèkom sluèaju odlaziti u bolnicu sa svojim djetetom ili roditeljima, kako æe se lijeènici (i ostali) odnositi prema novinarima...
Unatoè tome, zauzimam se da svaki pokušaj iznude mita prijavimo Uskoku (on onda alarmira policiju).

Jer, kako drukèije uvesti red?Zastupnica èitatelja predstavlja èitatelje u listu. Mišljenja i zakljuèci su njezini, a ne redakcijski. Kolumna izlazi najmanje jedan put na tjedan.
Zastupnica èitatelja razgovarat æe s vama i odgovoriti na vaše primjedbe, pitanja i pohvale u vezi sa sadržajem lista u kolumni ili na vašu adresu. Sa zastupnicom èitatelja možete kontaktirati na naèine opisane u rubrici Ispravci i objašnjenja.

Povratak

AKTUALNO