hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Joviæ najavio žalbu, Mesiæ ravnodušan prema presudi

31.08.2006.

Mislim da je to poruka svima da se trebaju držati zakona i meðunarodno preuzetih obveza - kazao je danas predsjednik Stjepan Mesiæ u komentaru presude Josipu Joviæu.

Na upit što misli o kazni od 20 tisuæa eura, kazao je da nije “ni zadovoljan, ni nezadovoljan”. Bivši glavni urednik Slobodne Dalmacije Joviæ smatra da su motivi za podizanje haaške optužnice, kao i za izricanje presude, bili politièki.

- Da se vodilo raèuna o èinjenicama i pravnoj logici, sigurno bio bih osloboðen jer smo na raspravi dokazali da objavljivanjem transkripata nije otkriveno tko je zaštiæeni svjedok. Naime, njegov je identitet u to doba veæ bio poznat iz izjava samog zaštiæenog svjedoka. Istražitelj Tužiteljstva je u procesu protiv Ivice Marijaèiæa potvrdio da je Blaškiæev odvjetnik Ante Nobilo svojedobno bio izvor transkripata tog zaštiæenog svjedoka iz predistražnog postupka - kazao je Joviæ. Novèani iznos koji mu je dosuðen, kaže, za njega je prevelik da bi ga mogao platiti, a izjavio je i da bi radije išao u zatvor.

- Predstoji nam žalba koja odgaða plaæanje. Ako budem morao platiti, ja taj novac nemam. Radije bih išao u zatvor na mjesec dana. Ne znam kako se preraèunava kazna, ali mislim da bi to bilo toliko - kazao je Joviæ. Glavni urednik Slobodne Dalmacije Mladen Pleše nije imao komentar jer, kaže, službenih informacija još nema. (O. O., S. B.)

Povratak

AKTUALNO