hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Prije bih glavom lupio o zid negoli naudio ženi

16.09.2006.

1 Gospodine Jurdana, što se dogodilo u noæi sa subote na nedjelju u vašem stanu?

- U kuhinji smo sin i ja poèeli malo razgovarati, supruga je vrlo emotivno tražila da dijete odmah ode spavati. Njezine emocije prenijele su se na sina, a i na mene, i razvila se jedna afektivna situacija. Sin mi je sjedio u krilu, supruga ga je pokušala uzeti, desnom rukom grlio sam sina a lijevu ispružio prema njoj i dodirnuo je, uz rijeèi: “Molim te, ostavi ga malo da ga ja smirim”. Bio je to jedini fizièki kontakt izmeðu mene i supruge. Nisam, meðutim, dobro procijenio stupanj anksioznosti i supruga je bez moga znanja u emotivnoj uzbuðenosti nazvala policiju.  

2 Kakvim tonovima ste govorili supruzi?

- Pretpostavljao sam - smirujuæim, ali ona to oèito nije tako doživjela.

3 Kako ste postupali prema sinu?  

- S maksimalnom nježnošæu, kao i uvijek.

4 Jeste li bili pod utjecajem alkohola?

- Nisam, bio sam svjestan svojih postupaka, ali nedovoljno, kako se pokazalo u konzekvenci. Morate uzeti u obzir da sam i sam prilièno emotivna osoba, i da sam na bilo kakvo neurotièno stanje moga djeteta iznimno osjetljiv.

5 Kako je reagirala policija?


- U svojim tekstovima èesto sam naglašavao potrebu poštivanja policije, koja èuva graðanski red i pri tom je izvrgnuta nasilju i rizicima. U ovom sluèaju reagirala je po proceduri, koju je - meðutim - primijenila rigorozno. Mislim, u prvome redu, zbog moga javnoga imena.

6 Što mislite o postupku policije?

- Jedino što joj formalno zamjeram to je privoðenje moga sina po noæi u stanicu i drrugoga dana njegovo privoðenje na prekršajni sud. Ali, što je bilo, bilo je. Imam, meðutim, jedan savjet za ljude koji se mogu zateæi u sliènim situacijama: Ako vas privedu, obavezno odmah pozovite odvjetnika, bio dan ili noæ! I supruga i vi nalazite se u anksioznome i neprirodnome psihološkome stanju i ne možete kontrolirati svoje izjave. Savjet koji dajem na sebe nisam primijenio, nažalost.

7 Dakle, bilo je obiteljskog ali ne i fizièkog nasilja?

- O nekakvome nasilju, ako to nije preteška rijeè, može se govoriti samo u emocionalnome smislu. Ovdje ne bježim od odgovornosti i dopuštam da je supruga moje ponašanje te veèeri mogla shvatiti kao emotivnu ataku. U fizièkome smislu, meðutim, nije bilo apsolutno nikakvoga nasilja. Prije bih vlastitom glavom lupio o zid negoli naudio majci svoga djeteta, koja je ugledna, senzibilna i razmjerno krhka osoba. Supruga je, uostalom, veæ više puta javno demantirala bilo kakvo fizièko nasilje, i tome nemam što dodati.

8 Kako biste u svojoj kolumni nazvali ovo što se vama dogodilo?

- Pod uvjetom da bih o tome uopæe pisao, nazvao bih to sukobom birokratskih paragrafa i obiteljskih emocija, koji je - iz specifiènih razloga - zaèinjen ekstremnom medijskom pažnjom.

9 Trenutno ste suspendirani. Mislite li da æe vaša rijeè i dalje imati “onu težinu”?

- Preko moje suspenzije tvrtka u kojoj radim dokazala je da se dosljedno pridržava odreðenih etièkih kodeksa. Preko svojih istupa ja osobno dokazujem da sam svjestan nužnosti pridržavanja etièkih kodeksa, smatrajuæi u isto vrijeme kako te kodekse nisam bitno povrijedio. Što se “težine” moje kolumne tièe, o njoj æe - ako nastavim pisati - odluèiti oni koji je èitaju.

10 Koju poruku ste izvukli iz svega ovoga?

- Moj život nikada nije bio potraga za idilom, veæ prije svega duhovna avantura. Bog mi je poslao izazov, teret i ujedno dar, i Njegovu suptilnu poruku pokušati æu u svojim razmišljanjima prepoznati. Zahvaljujem svim svojim dragim prijateljima na maksimalnoj podršci i pomoæi.

Povratak

AKTUALNO