hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Mirko Galiæ: Smjena Rotima i Družijaniæa nema veze s Mesiæem, niti s mojim odlaskom u Pariz

11.12.2006.

Gospodine Galiæ, èime obrazlažete suspenziju urednika "Dnevnika"

"Kao prvo, tu se ne radi o suspenziji. Oni samo neæe raditi na "Dnevniku" dok Etièko povjerenstvo ne razmotri njihov sluèaj. Ovo je sasvim normalna procedura kod ovakvih sluèajeva, kad ima jasna sumnja o kršenju Etièkog kodeksa, koji jasno diktira naèin prenošenja informacija. I vi ste na Indexu sami rekli da ne znate toèno gdje i kad je govor održan. Sve te informacije morale su se dvaput provjeriti prije nego se emitiraju."

Dakle, nije problem samo u tome što je prenesena informacija s Indexa?

"Ne, nikako, to je najmanja stvar. Informacija je informacija, ali situacija s HRT-om i internetskim medijima malo je drukèija. Vi ste malo, neæu reæi slobodniji, jer vjerujem da su svi mediji slobodni, nego manje ogranièeni regulacijama. Informacije na HRT-u su jasno regulirane nizom zakona i kodeksa, a u svima njima jasno je naglašeno da se ne smiju prenositi informacije za koje nismo sigurni da su potpuno istinite. Takoðer, vidjeli ste da je i snimka dvaput ponovljena, a nije kontaktiran ni glavni urednik. Kako oèekivati od glavnog urednika da bude odgovoran za informaciju za koju nije znao? Dakle, nije problem što se prenijela informacija, nego što ona nije do kraja provjerena i što glavni urednik nije obaviješten."

Postavlja se pitanje bi li do ovako neèega došlo da se radi o nekom drugom politièaru?

"Nikako, ovdje se ne radi o pojedinoj osobi, nego o naèelnom odnosu informiranja i poslovanja HRT-a. Svaki javni dužnosnik obavezan je javnosti podnositi raèun, a sredstva javnog informiranja dužna su objaviti svaku informaciju o javnom dužnosniku koju mogu potvrditi kao istinitu."

Imamo pouzdanu informaciju da Vas je predsjednik Mesiæ tokom dana zvao i tražio 5 minuta u eteru za sebe i smjenu ove dvojice, što je uvjetovano Vašim odlaskom u Pariz. Možete li to komentirati?

"Predsjednik Mesiæ i ja se nismo èuli nekoliko tjedana. Odgovorno i kategorièki tvrdim da me nije zvao ni iz kojeg razloga, a najmanje da od mene nešto traži vezano uz sve ovo što se dogaða. Ponavljam, to odgovorno i kategorièki tvrdim i stojim iza svojih rijeèi."

Povratak

AKTUALNO