hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Avantura u 50. godini

04.01.2007.

Novu 2007. ušla je uz poljubac supruga Zvonka i s èašom šampanjca, u zagrebaèkom domu, samo njih dvoje, kao što to uvijek èine, no ovaj put ipak je bilo drugaèije. Kad je izišla na balkon da se divi praskajuæim zmijama velièanstvenog vatrometa s Trga bana Jelaèiæa koji je prestrašio kujicu Rozu, o godini pred sobom Hloverka Novak-Srziæ razmišljala je s posebnim uzbuðenjem. Ali i sa strepnjom. “Jesam li pogriješila”, još joj je jednom projurilo glavom. To pitanje, samo u drugom glagolskom vremenu (“Hoæu li pogriješiti?”), muèilo ju je posljednjih mjesec dana. Pred njoj je, naime, bila velika odluka s kojom se budila i lijegala, i koju je, konaèno, dva dana ranije razriješila.
U petak, 29. prosinca, potpisala je jednogodišnji ugovor s Novom TV i tako se oprostila od HTV-a, kuæe u kojoj je radila 11 godina i postala jedan od njezinih zaštitnih znakova. Je li tim prelaskom postala milijunašica - kako se posljednjih dana spekuliralo da je za trasfer dobila toliku svotu.

- Nisam, zaista, ali bilo bi lijepo da sam dobila toliko. Sad mi se èini da sam loše pregovarala, da sam mogla toliko i dobiti. Zašto novinari s uspješnim emisija ne bi zaraðivali, kao što je to sluèaj u sportu, privredi... Ako budem potpisivala novi ugovor, potrudit æu se da bude više od milijun kuna.

Kako su se svi raspisali o tom famoznom milijunu, je li vašem suprugu možda palo na pamet da nešto krijete od njega?
- Ne znam je li posumnjao da imam neki tajni fond, ali nekoliko je dana živio kao muž milijunašice. Sa svih strana je primao èestitke, a u njegovu bridž klubu natuknuli su mu da bi ih trebao èastiti.

Kako je on reagirao na vašu odluku da otiðete s HTV-a, nacionalne televizije na kojoj ste se etablirali, na mladu komercijalnu televiziju?
- Znao je koliko mi je ta odluka bitna, koliko sam uložila u svoj posao, pa mi je rekao: “Napravi što misliš da treba, jedino je važno da se ne živciraš”. No, vidjevši kako se danima nerviram, poèeo me požurivati: “Donesi veæ jednom odluku, kakva god bila”. Slièno je reagirao i kad sam prije nekoliko godina prestala pušiti i zbog toga postala nervozna. “Poèni konaèno pušiti”, kazao mi je na kraju.
Moja djeca su, pak, bila zagovornici da otiðem na Novu TV. Ani i Anti, koji su pred završetkom studija, to se èinilo super. “Imamo dovoljno šašavu majku da uèini takav korak. Život je pred tobom”, rekli su mi.
Sudbina je zaista nepredvidiva. Kad je u rujnu na HTV-u snimljen spot na kojemu novinari i urednici najavljuju svoje emisije, u njemu sam spontano izrekla reèenicu: “Sve je preda mnom”. Nisam ni slutila koliko sam bila dalekovidna.

A što kažu vaše prijateljice Branka Kamenski i Dijana Èuljak? Plaèu li za vama, jer se neæete svaki dan viðati na Prisavlju? - Sebe sam izmuèila donošenjem odluke, no još više njih. Danima sam ih gnjavila (“èvrsto sam odluèila: odlazim” pa potom “ne, mislim da ipak neæu iæi”) i tražila da mi kažu je li to pametnoili nije.
Na kraju mi je Branka kazala: “Prestani, ne mogu te više slušati”. Zapravo su se èudile što mi sve to treba. “Ti nisi normalna. Žene u tvojim godinama to ne rade”. U mom malom mistu, kako zovem rodnu Makarsku, kad napraviš ludost kažu - naj smo luði. Aja sad kažem: naj sam luða. S 50 godina idem u novu avanturu, mijenjam život. To znaèi da imam petlje.

Kad ste napunili 50 godina?
- Lani, 1. srpnja. Uopæe mi nije bila panika zbog te brojke. Za prijatelje sam na jednoj livadi u Zagrebu napravila tulum. Bila je prelijepa ljetna veèer, a ja sam svima govorila kako jedva èekam otiæi na more - snimati emisiju “Malo misto”. Svi su se èudili da se veselim iæi raditi, a ne odmarati. Nakon dopusta vratila sam se u Zagreb misleæi da æe sve iæi po starom... A vidite kako je godina završila. Život uvijek donosi iznenaðenja. Ugovor s Novom TV, gdje æete imati dnevnu emisiju, potpisan je prošli petak uoèi konferencije na kojoj su novinari obaviješteni o vašem transferu.

S kakvim ste se osjeæajem probudili tog jutra?
- Kad sam otvorila oèi, panièno sam pomislila: “Bože, što sam napravila”. Onda sam stavila Billie Holliday, vani je još bila magla, otišla sam u kupaonicu, poèela se šminkati i raspoloženje mi se popravilo. “Što bude, bude”, rekla sam i pozvala taksi koji me odveo u Esplanadu gdje je u 11 sati bila sazvana press konferencija. Pet minuta prije poèetka, u pokrajnjoj prostoriji sam sa Sinišom Svilanom, direktorom programa Nove TV, potpisala ugovor. Nismo ni sjeli, to smo obavili s nogu, èak ni šampanjac popili. Nismo od toga pravili veliku paradu.

Kao što se radi “parada” kod potpisivanja braènog ugovora?
- Kad sam ga ja potpisivala, osjeæala sam se gotovo jednako kao i sada. Bilo mi je 20 godina i sve mi je bilo super. Isto je bilo i kad sam išla u rodilište. Našminkala sam se te me moj doktor doèekao rijeèima: “Što je tebi? Èeka te poroðaj, a ne zabava”. Odgovorila sam mu: “Nemojte mi kvariti raspoloženje. Došla sam roditi svoje prvo dijete i meni je to praznik”. Mislim da se tako u svemu treba ponašati: ne previše analizirati nego slušati unutarnji nagon. Uvijek kažem da mi je intuicija jaèa od pameti.

I što vam je intuicija rekla za Novu TV?
- Važnije je što su mi rekli ljudi na njoj: da im trebam, da me žele, da æe mi dati sve za moju emisiju. Mislim da je otiæi tamo gdje vas vole dovoljno dobar motiv. Mogli bismo, dakle, staviti naslov: Odlazim s HTV-a zbog neuzvraæene ljubavi.
- Mogli biste, samo da se to ne shvati bukvalno pa da se svi na Prisavlju dadu u potragu za muškarcem koji je Hloverki “dao košaricu”.

Baš je šteta što niste “djevojka od milijun dolara”, pardon kuna, jer bi vas na Novoj TV mogli reklamirati u pozi Hilary Swank iz istoimenog filma?
- Milijun nemam, ali boksaèke rukavice uvijek stoje kod mene, jer ja sam stalno u nekom ringu.

 

Povratak

AKTUALNO