hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Sabor mora reagirati na Napolitanove izjave

19.02.2007.

- Jedna takva sinteza agresivnih predrasuda može se naæi kod svih teoretièara fašizma i nacizma. Ne postoje Hrvati nego samo Slavi ili robovi koji su krvoloèni i divlji, semantièki je Letica analizirao Napolitanove rijeèi o slavenskoj krvoloènoj mržnji. Ukljuèila se i esdepeovka Ingrid Antièeviæ-Marinoviæ, koju je Napolitano podsjetio na jednog nekadašnjeg talijanskog iredentistièkog politièara i njegove ocjene Hrvata kao nesposobnih i lijenih govedara.
- Ništa se, dakle, ni pod Prodijem ni pod Berlusconijem prema Hrvatskoj nije promijenilo. Dapaèe, u posljednje tri godine stvari su eskalirale jer nismo reagirali kako je bilo potrebno kad je Fini rekao da su Zadar, Istra i dalmatinski otoci povijesne talijanske zemlje. Jednu konzekventnost i oštrinu u tom pravcu treba izraziti i to svatko onda poštuje, rezolutna je bila zastupnica SDP-a iz Zadra. Tu se ubacio i Šeks napomenom da je Sabor svojedobno donio Deklaraciju kojom se vrlo jasno i žestoko osudilo iredentistièke pretenzije prema Hrvatskoj. Letica se zauzeo da Sabor izrazi žaljenje zato što nas "ovaj hoæe proglasiti divljacima". Pritom je naglasio da najviše raèuna na Furija Radina, od kojeg oèekuje da "podigne svoj mudri glas da se ova situacija prevlada". Potpredsjednik Sabora Mato Arloviæ smatra da Deklaracija nije dovoljna i da bi zastupnici iduæeg tjedna trebali donijeti jednu izjavu.
- Iz izjave predsjednika Italije može se prvo proèitati omalovažavanje hrvatskog naroda. Zatim se mogu išèitati i nekakvi oblici teritorijalnih pretenzija, pokušaj govora koji vuèe reviziji povijesnih dokumenata poput Pariških i Osimskih sporazuma. Mi stoga moramo u svojoj izjavi iskazati da se na ovakvim izjavama ne može graditi ujedinjena Europa i dobrosusjedski odnosi, kazao je Arloviæ.
Sabor je juèer izabrao novo Upravno vijeæe Hine. Prvo je o tome rano u petak raspravljao Odbor za medije, gdje je Andrija Hebrang (HDZ) ustvrdio da je prošla vlada izabrala Upravno vijeæe koje je provelo èistku u Hini i bez javnog natjeèaja zaposlilo 33 novinara. Pojasnio je da je pod èistkama mislio na smjenu njegova brata s mjesta financijskog direktora. Svi su kandidati dobili potporu šestero hadezeovaca i protivljenje petero oporbenjaka, iz SDP-a, HNS-a i HSS-a.

Autor: Z.CRNÈEC/D.CIGLENEÈKI

Povratak

AKTUALNO