hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Panèiæ optužio Kalmetu da je primao proviziju

21.03.2007.

Zastupnik Ivica Panèiæ, naime, optužio je Vladu da štiti korupciju u cestogradnji, u kojoj se na napuhanim cijenama i fingiranim natjeèajima ubiru milijunske provizije, od èega dio ostaje na politièkim raèunima, te upitao premijera Ivu Sanadera što æe poduzeti. Panèiæ kaže da je javna tajna da se veliki poslovi koje naruèuje država dobivaju mimo natjeèaja ili na fingiranim natjeèajima. Naveo je primjer brze prometnice koja treba povezati zadarsku industrijsku zonu Gaženicu s autocestom.

Povlaštene tvrtke
Cijena te ceste je, kaže Panèiæ, skoèila s planiranih 283 milijuna kuna, koliko su najavljivali predstavnici Hrvatskih cesta, na 450 milijuna kuna, što je 27 milijuna eura više. To je, kaže Panèiæ, èetiri ili pet afera Brodosplit u jednoj, a netko je 27 milijuna eura stavio u džep. On tvrdi da je rijeè o mafiji u kojoj su umreženi privatna tvrtka Institut graðevinarstva Hrvatske, Ministarstvo prometa, Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste i èetiri-pet tvrtki koje dobivaju poslove.

Meðu privilegiranim je tvrtkama, tvrdi Panèiæ, i Viadukt koji gradi spomenutu prometnicu. Panèiæ najavljuje da æe tražiti od Državnog odvjetništva da provjeri ugovore o gradnji te ceste i utvrdi je li rijeè o realnoj cijeni. Tvrdi da je svoje pitanje, osim na javnim procjenama ljudi iz HAC-a o cijeni ceste, te izjavama zadarskog gradonaèelnika i ministra u kojima je ta cijena rasla, temeljio na informacijama iznutra. U njima se, kaže Panèiæ, spominju i provizije, pa i za Kalmetu, ali o iznosima još neæe govoriti.

Premijer je rekao da njegova vlada radi sve kako ne bi bilo malverzacija kao za vrijeme prošle vlade, a ministar Kalmeta sazvao je konferenciju za novinare i objavio da Panèiæ laže.

 Znam da je izborna godina, ali ne mogu razumjeti da se tako bezoèno izmišlja. Gradnja spojne ceste izmeðu autroceste i Gaženice, koja je vitalna za zadarsko zaleðe, veæ je pri kraju, pa je pitanje zašto zastupnik postavlja to pitanje tek sada.

Oèita je namjera da se dobar projekt ocrni, ponajprije zato što misle da æe ta cesta biti naš predizborni adut. Uglavnom, u gradnji te ceste nema nezakonitosti. Proveden je javni natjeèaj, na koji su se odazvale 22 tvrtke, a šest ih je predalo ponudu. Izabrana je najjeftinija, Viaduktova ponuda, koja je iznosila 446 milijuna kuna za gradnju 17 kilometara ceste, koja ima vijadukt od 900 metara, èetiri èvora... Cijena od dvjestotinjak milijuna kuna koju spominje Panèiæ nikad nije postojala  kaže Kalmeta.

Zašto Ingrid šuti?
 Zanimljivo je, dodaje glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a Frano Matušiæ, da je pitanje o toj cesti postavio Panèiæ koji nema veze sa zadarskim krajem, a ne Ingrid Antièeviæ-Marinoviæ kao tamošnja zastupnica. Zanimljivo je, dodaje, i da je pitanje postavio premijeru iako je znao da on ne mora biti upuæen u pojedinaène sluèajeve, a ne resornom ministru koji o tome sve zna. Zanimljivo je, istièe Kalmeta, i da je tu cestu prvi problematizirao Edvard Šprljan, novinar zadarskog dopisništva Slobodne Dalmacije, koji je bio nositelj izborne liste SDP-a na izborima za mjesne odbore u Zadru.

Vanja Moskaljov, Mladenka Šariæ

Povratak

AKTUALNO