hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Nije Srbin nego kaos

31.03.2007.

Zacijelo je mnogima od tih ljudi, ako nije rijeè o nekom posebnom razlogu, kao što su prava manjina, posve nevažno kakvu ulogu u toj javnoj predodžbi o njima ima njihovo podrijetlo. Da je važno, svi bismo na odjeæi trebali nositi etnièke oznake. Upravo takvu oznaku stavio je na Vanju Sutliæa èlan Vijeæa HRT-a Danko Bljajiæ, sugerirarajuæi Anji Šovagoviæ i Jurju Njavri da ne glasaju za njega jer je Srbin. Navodno je to uèinio zato što ga, kad je svojedobno prozivan kao "èetnik", nitko nije branio, a, gle, sad "nacionalisti" glasuju za Srbina.

Èak i èinjenica da je imao tih razloga nije nikakvo opravdanje da nekome dodaje ili oduzima vrijednost po tome je li Hrvat ili Srbin. Što se tièe Vanje Sutliæa i njegove javne djelatnosti, samo specijalnoj radoznalosti može biti važno koje je nacionalnosti. Stoga on ne može biti Srbin - uostalom, u službenoj se biografiji izjašnjava kao Hrvat - kakvog je Bljajiæ denuncirao Šovagoviæki i Njavri, niti su njih dvoje Hrvati kakve je Bljajiæ htio upotrijebiti.

Tako je ispalo da su po mjerilima ljudske èasti, u odnosu prema Bljajiæu - Vanja Sutliæ, Anja Šovagoviæ i Juraj Njavro iste nacionalnosti bez obzira na zrnca krvi. No, kako  oznaèiti tu nacionalnost? Uz tu provokciju u Vijeæu HRT-a najbolji je odgovor: sada je ta nacionalnost - proljetna. A iz aviona se vidi da se tom balvanskom provokacijom htio stvoriti još veæi kaos na HRT-u, koji bi uslijedio da Sutliæ nije izabran.

Milan Ivkošiæ

Povratak

AKTUALNO