hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Drago Hedl: Glavaš æe i u pritvoru nastojati zadržati medijsku pažnju

19.04.2007.

Unatoè višemjeseènim medijskim manipulacijama, politièkim optužbama, prijetnjama svjedocima, pa èak i štrajku glaðu, Branimir Glavaš ipak je u utorak naveèer završio pritvoru nakon podizanja optužnice za sluèaj ubojstava osjeèkih Srba na obalama Drave 1991. godine. Doduše, ni ta procedura nije mogla završiti bez prave "parade". Glavaš je odmah nakon izdavanja naloga za uhiæenjem prkosno šetao Osijekom u generalskoj odori, a iste veèeri punih pola sata doslovno pregovarao sa šefom osjeèke policijske postaje o svojoj mirnoj predaji, da bi na kraju održao politièki govor na ulazu u osjeèki zatvor.

Brojni obrati
Time je kazneni progon Branimira Glavaša otišao korak dalje, nakon skidanja saborskog imuniteta, okonèanja istražnih radnji i podizanja optužnice, Glavaš je sad završio u pritvoru. Iz jednog se Glavaš izvukao štrajkom glaðu, drugi nije mogao izbjeæi ni prkosnim "paradiranjem" u odori za koji tvrdi da je njegova svetinja. "Ovo je borba za èistoæu Domovinskog rata, jer sve što se dogaðalo u posljednje dvije godine pokušaj je kriminalizacije i obezvreðivanja hrvatskih branitelja", kazao je Glavaš prije ulaska u zatvor. Njegovi pristalice burno su ga ispratili, a onda se razišli kuæama. I kako vrijeme prolazi, a kazneni progon se neumitno nastavlja, Glavaševe šanse za izbjegavanje suðenja se smanjuju. "Lakše bih mogao pogoditi tko æe biti iduæi svjetski prvak u nogometu, nego prognozirati ponašanje osjeèkog pravosuða u sluèaju Glavaš", izjavio je novinar Feral Tribunea Drago Hedl za Poslovni dnevnik, dan nakon Glavaševa pritvaranja. "U posljednje dvije godine svjedoèili smo tolikim prevratima i obratima, da je doista nezahvalno prognozirati ishod kaznenog procesa". Hedl istièe da ne zna ni za jedan sluèaj ratnih zloèina, osim onih u Haagu, koji se istraživao dvije godine, ali svejedno smatra da ono što se dogodilo u Osijeku u utorak naveèer "bilo ohrabrujuæe". Osim što se još jednom pokazalo da se u Hrvatskoj ne poštuje jednakost graðana pred zakonom. "Gledamo to veæ dvije godine", komentira Hedl. "Glavaš je hodao po nogometnim utakmicama i sajmovima antikviteta, a cijeli onaj spektakl u Osijeku bio je dio medijskog plana. Naime, parada u odori bila je smišljena za dokumentarni film koji Jakov Sedlar snima o Glavašu i svojim trajanjem višestruko je nadmašila kinesku operu. Glavaš je sjajan redatelj, scenarist i glumac, skidam mu kapu".

Devet života
Novinar "Ferala" koji je svojim otkriæima zapravo pokrenuo cijeli pravosudni postupak za rješavanje likvidacija Srba u ratnom Osijeku istièe da Glavaš ima devet života i da ne treba podcjenjivati njegovu žilavost. "On æe sigurno naæi naèina da se opet probije u medije jer je njemu najteže bilo dok nije bio u javnosti. On bez medija jednostavno ne može funkcionirati", istièe Hedl, dodavši kako mu je teško predvidjeti na koji naèin æe Glavaš i nakon odlaska u pritvor zadržati medijsku pažnju. Štrajk glaðu, kaže on, veæ je potrošio u Remetincu u listopadu prošle godine, a "repriza nije zanimljiva kao premijera". Glavaš veæ iz rukava izbacuje neke nove adute, poput pozivanja šefa HHO-a Žarka Puhovskog da nadzire korektnost suðenja, iako mu je prije dvije godine prijetio kaznenom prijavom zbog navodnih pritisaka na pravosuðe. "Glavaš doista ne preza ni pred èim", kaže Hedl i zakljuèuje kako æe podizanjem ovih optužnica protiv Glavaša i drugih optuženika za sluèajeve "selotejp" i "garaža" biti riješena glavnina sluèajeva ubojstava osjeèkih Srba 1991. godine.

 

Tomislav Klauški

Povratak

AKTUALNO